Economia 24/07/2012

Espanya prohibeix les operacions a curt per aturar l'especulació

Els inversors no podran comprar ni vendre a curt termini durant tres mesos accions que cotitzin a Espanya. La mesura intenta frenar la volatilitat que ahir arrossegava l'Íbex-35 a una altra caiguda històrica.

Vicenç Moliné
2 min
Espanya prohibeix les operacions a curt per aturar l'especulació

BARCELONA.La prima de risc estava disparada i la borsa queia un 5% quan la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va decidir imitar ahir el seu homòleg italià i prohibir totes les operacions a curt. El regulador del mercat borsari espanyol va justificar la mesura adduint que "la situació d'extrema volatilitat que viuen els mercats europeus podria pertorbar el seu funcionament i afectar el desenvolupament normal de l'activitat financera".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura comptava amb el precedent de l'agost de l'any passat, quan Espanya, Itàlia, França i Bèlgica van prohibir les operacions a curt per als valors del sector bancari. Aquesta vegada, però, la CNMV va estendre la prohibició a tots els valors, encara que Itàlia, com l'any passat, només l'havia aplicat als de bancs.

La prohibició afecta tots els inversors, nacionals i estrangers, que operin amb valors que cotitzin a Espanya, i tindrà una vigència de tres mesos prorrogables. De moment, ahir va tenir un efecte balsàmic sobre l'Íbex-35, que va moderar les pèrdues fins a tancar amb una caiguda de l'1,10%.

Tot i això, Lluis Benguerel, cap de trading d'Interbrokers, dubta de l'efectivitat de la mesura i atribueix la recuperació de l'Íbex-35 al fet que els inversors volien aprofitar les plusvàlues després de dos dies de caigudes que havien deixat els valors a uns preus molt baixos. Segons ell, la prohibició és "una mesura populista que espantarà encara més els inversors del mercat espanyol".

Operacions polèmiques

Les operacions a curt són aquelles en què un inversor ven un valor abans de tenir-lo en propietat, amb l'esperança que, en el moment en què finalment hagi de comprar l'acció per fer la transacció, trobi el valor més barat que el preu al qual ha acordat la venda. Aquestes operacions permeten als inversors operar amb molt més capital del que controlen però augmenten la volatilitat del mercat.

Aquesta mena d'operacions sempre han estat associades a l'especulació i solen estar en el punt de mira quan la por entre els inversors arrossega les borses a la baixa. A part del cas espanyol de fa un any, que va la mantenir la prohibició en vigor fins al febrer d'aquest any, les operacions a curt també van ser prohibides als Estats Units i al Regne Unit els anys 2008 i 2009.

stats