Economia 21/07/2012

Espanya torna a demanar al BCE que compri deute

Draghi adverteix que el seu paper no consisteix a solucionar els problemes financers dels socis de l'euro

Laia Forès
1 min
L'EURO, IRREVERSIBLE El president del BCE, Mario Draghi, assegura que no té "tabús" a l'hora de donar suport a l'euro.

Brussel·lesAssetjat pels mercats i amb comunitats autònomes a punt de fer fallida, la desesperació de l'executiu de Mariano Rajoy és tanta que aquest dissabte ha tornat a fer una crida d'auxili al Banc Central Europeu (BCE), l'única institució europea que té a les seves mans frenar la pressió sobre la prima de risc a curt termini mitjançant la compra de bons espanyols al mercat secundari. "Algú ha d'apostar per l'euro i, en aquests moments, mentre l'arquitectura d'Europa no es modifiqui, qui pot fer aquesta aposta és el BCE", ha assegurat el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre es queixa de la dura resposta dels mercats als ajustos que ha fet el govern espanyol. Segons García-Margallo, els inversors responen "amb una bufetada" a cada reforma que fa el seu executiu.

Però el BCE no està disposat a moure fitxa. En una entrevista publicada al diari francès 'Le Monde', el president de l'organisme, Mario Draghi, ha subratllat que l'objectiu del BCE no és ajudar els governs. "El nostre mandat no és resoldre els problemes financers dels estats, sinó assegurar l'estabilitat de preus i contribuir a l'estabilitat del sistema financer amb una independència total", ha advertit. De fet, s'ha mostrat molt més inflexible amb el programa de compra de bons que el seu predecessor en el càrrec, Jean-Claude Trichet.

stats