Economia 20/06/2012

Euroconstruct no preveu la recuperació de la construcció a Espanya fins el 2015 o 2016

El sector dóna per fet una nova rebaixa de preus al mercat immobiliari, fet que consideren clau per a la reactivació de la producció

Acn
2 min

BarcelonaLa construcció a Europa podria recuperar xifres de creixement el 2014, segons l'últim informe del grup Euroconstruct presentat aquest dimecres per l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC). No serà però aquest el cas per a l'estat espanyol que es troba a la cua d'Europa amb una previsió de caiguda de la producció per a aquest any per sobre del 20% i un decreixement acumulat des de l'inici de la crisi del 75% que situa el sector a nivells anteriors als anys setanta. Segons l'ITEC, les previsions per a Espanya és que continuarà registrant valors negatius, encara que ja només d'un dígit, el 2013, i que no entrarà en recuperació fins el 2015 o 2016, dos anys més tard que a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Nova baixada de preus del mercat immobiliari

Des de l'ITEC es dóna per fet que els preus del mercat immobiliari encara baixaran més com a conseqüència de la reordenació de la banca, i veuen aquest fet com a positiu perquè pot permetre la reactivació del sector de la construcció, ara aturat per l'elevat estoc pendent de vendre, tant propietat de bancs i caixes com també de promotores.

De fet consideren que aquest és un dels elements claus que poden en aquests moments ajudar al sector de la construcció a Espanya a sortir de la crisi: posar en ordre la reforma financera. En aquest sentit, creuen que els resultats de les auditories externes sobre l'actual situació financera a Espanya que s'han de conèixer en pocs dies suposaran nous requeriments de provisions als bancs per sanejar els actius immobiliaris, fet que suposarà, expliquen, la nova baixada de preus d'habitatge, comercial i industrial, malgrat que no han volgut aventurar-se a fixar ni en quins termes ni en quins terminis es podria produir.

Des de l'ITeC però també s'urgeix el govern espanyol que faci una planificació "clara i creïble" de les infraestructures que es volen prioritzar els propers anys. En aquest sentit, Josep Ramon Fontana, cap del servei de Prospectiva de l'ITec, ha reclamat directament que no "es repeteixin episodis anteriors" amb infraestructures paral·leles que "només qüestionaven el criteri de despesa" de l'executiu i creaven dubtes entre els inversors privats.

També sobre ells ha reclamat la necessitat de "reconciliar-s'hi" perquè tal i com està la situació econòmica actual és evident, ha afegit, que en el capítol d'obres públiques serà vital la col·laboració pública-privada.

stats