Economia 12/08/2011

Europa frena l'especulació en els mercats financers

L'Autoritat Europea de Valors Financers (ESMA) prohibeix les vendes d'accions a curt termini a França, Espanya, Itàlia i Bèlgica

Francina Bosch
1 min

BarcelonaEuropa ha decidit prendre mesures per frenar les pràctiques especulatives en els mercats financers. L'Autoritat Europea de Valors Financers (ESMA) ha prohibit les vendes d'accions a curt termini a França, Espanya, Itàlia i Bèlgica, una pràctica motivada, en part, pels rumors i les falses alarmes sobre el dèbil estat econòmic dels bancs, les companyies i, en general, d'un país en concret.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però en què consisteixen les vendes a curt termini? Els inversors detecten els actius amb una tendència a la baixa, agafen prestats alguns títols i els venen, per tornar-los a comprar quan han baixat de preu. Un cop recuperats, els retornen als seus propietaris inicials i es queden el marge de benefici obtingut.

“Encara que les vendes a curt termini són una estratègia vàlida de mercat, quan s'utilitzen en combinació amb la difusió de falsos rumors és una pràctica clarament abusiva i sancionable”, ha apuntat l'organisme regulador, que ja s'ha posat en contacte amb les autoritats nacionals competents per estudiar altres possibles mesures addicionals “per mantenir l'ordre en els mercats”.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyol ha prohibit a partir d'avui, i durant almenys 15 dies, apostar a la baixa en les accions del sector financer, un dels més vulnerables en època de volatilitat, una mesura que afecta sobretot bancs i caixes, però també algunes empreses asseguradores.

Amb aquesta mesura s'intenten evitar jornades com les d'aquest dimecres, en què els rumors sobre una degradació de la nota del deute francès i la solvència d'alguns dels seus bancs va esfondrar fins al 5,45% la Borsa de París, arrossegada per les pèrdues dels valors financers.

stats