Economia 22/06/2012

Europa impulsarà un pla de fins a 130.000 milions per reactivar l'economia

Alemanya, França, Itàlia i Espanya pacten mobilitzar l'1% del PIB europeu per impulsar el creixement econòmic a l'eurozona

E. Freixa
2 min
Rajoy, Hollande, Merkel i Monti, reunits a Roma

BarcelonaEls principals líders de l'eurozona han pactat aquest divendres un paquet d'entre 120.000 i 130.000 milions d'euros per reactivar l'economia europea, una proposta que es portarà a la propera cimera dels Vint-i-set.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estratègia passa per mobilitzar una quantitat equivalent a l'1% del PIB europeu per tal d'impulsar el creixement i la superació de la crisi. França, Alemanya, Itàlia i Espanya han escenificat el pacte des de Roma, on s'han reunit els quatre dirigents.

El triomf de les tesis per incloure el creixement al full de ruta europeu ha satisfet especialment el president francès, François Hollande, màxim defensor d'aquesta via. "Qui podria dir fa unes setmanes que el creixement seria a l'agenda d'una cimera europea?", ha destacat.

Els líders dels quatre països han defensat que el creixement i l'estabilitat financera han de ser "dues cares d'una mateixa moneda", segons les paraules de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

El president italià, Mario Monti, l'espanyol, Mariano Rajoy, i els líders alemanys i francès han defensat que l'acord de les quatre primeres economies de l'euro ha sigut també una defensa del projecte de la moneda única. La integració econòmica i fiscal, han dit, és un projecte viu i que avançarà a mitjà termini. "L'euro és aquí per quedar-se", ha dit Monti en la compareixença conjunta posterior a la reunió.

Un altre dels acords de la trobada a Roma ha sigut el pacte per crear definitivament un impost sobre transaccions financeres a Europa, una mesura que ha destacat especialment Merkel durant la seva intervenció.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat que es posaran "tots els mecanismes que facin falta per mantenir l'estabilitat financera". Ha destacat que el pacte europeu assolit a Roma combina la necessitat de reformes estructurals i de mantenir un control del dèficit públic.

Sobre la injecció directa a la banca

La cancellera alemanya ha hagut d'afrontar la pregunta sobre per què es nega reiteradament a la injecció directa de liquiditat als bancs espanyols per rescatar-los, tal com defensen l'FMI i Espanya.

"Si jo simplement dono diners a un banc espanyol, no tinc poder com a cancellera d'exigir-li res. No és que no tingui ganes de donar diners", ha dit Merkel, que ha recordat que els tractats europeus no permeten la via del rescat directe a la banca.

stats