Economia 25/04/2012

El BBVA guanya 1.005 milions en el primer trimestre, un 12,6% menys

La caiguda del benefici no inclou les dotacions a provisions que exigeix el govern espanyol per sanejar la cartera immobiliària

Efe
2 min

MadridEl BBVA va obtenir un benefici net de 1.005 milions d'euros el primer trimestre, un 12,6% menys que en el mateix període del 2011, ha informat avui l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat el banc, la generació orgànica de capital li ha permès complir abans d'hora les recomanacions de l'Autoritat Bancària Europea (EBA) i assolir una ràtio del 9% en el capital de màxima qualitat, "sense vendre actius estratègics ni acceptar ajudes públiques".

No obstant això, el grup encara no ha fet les dotacions a provisions que exigeix el govern espanyol per sanejar la cartera immobiliària, que en el cas del BBVA sumen uns 1.500 milions d'euros que s'aniran realitzant "en els pròxims trimestres", han informat a Efe fonts de l'entitat.

La taxa de morositat va quedar congelada en el 4%, una mica inferior al 4,1% que va registrar el març del 2011, mentre que la ràtio de cobertura davant insolvències va ser del 60%, enfront del 61% d'un any abans.

Aquests comptes s'han vist afavorits un trimestre més per la diversificació geogràfica del grup i per l'impuls dels països emergents, en un trimestre en què l'aportació d'Espanya al benefici va caure el 52,2%, fins a 229 milions.

Segons ha precisat l'entitat, el esforç més important en sanejaments dut a terme en aquest període i els ROF –resultats per operacions financeres– expliquen, en part, aquesta caiguda.

A Espanya, la mora es va situar en el 4,9% a finals de març, amb una cobertura del 43%.

La cartera de crèdit a la clientela del grup va augmentar el 3,4% interanual, fins als 358.507 milions, gràcies "al dinamisme de les economies emergents", mentre els dipòsits es van reduir el 1,8% i van quedar en 278.445 milions.

Segons l'entitat, els sanejaments crediticis i immobiliaris es van mantenir "estables" aquest trimestre i van sumar 1.297 milions d'euros.

Per àrees geogràfiques, Euràsia, que inclou les participacions a la Xina Citic Bank (CNCB) i el banc turc Garanti, va veure créixer el benefici net el 51,7%, fins a 299 milions, mentre a Mèxic, BBVA Bancomer va guanyar 430 milions, tot just el 0,5% més.

A Amèrica del Sud, el benefici va ser de 370 milions, el 33% més, mentre que als Estats Units el grup va obtenir un benefici de 115 milions, el 21% més, i Activitats Corporatives va generar unes pèrdues de 438 milions, superiors als 327 milions que va perdre un any abans.

stats