Economia 07/11/2011

França augmenta l'edat de jubilació i l'IVA per mantenir la qualificació de triple A

També es reformaran les pensions i s'apujarà l'impost de societats un 5%

Redacció
2 min

BarcelonaEl govern francès vol mantenir la triple A del seu deute –la nota més alta de les agències de ràting–, i després que Moody's li fes un toc d'atenció, ha decidit anunciar una nova sèrie de mesures d'austeritat. El paquet inclou l'augment de l'edat legal de jubilació fins als 62 anys, una mesura que començarà a aplicar-se a partir del 2017, un any abans del previst. A més, també es preveu una reforma de les pensions i la pujada de l'IVA reduït, que passa del 5,5% al 7%. Les empreses també hauran de pagar més, ja que l'impost de societats augmentarà un 5%. Tot plegat, per estalviar uns 65.000 milions d'euros fins al 2016.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

França ja va anunciar retallades per valor de 12.000 milions per al 2012, però ha decidit aplicar-ne més per les pressions dels mercats i la situació delicada de l'eurozona. Les noves retallades impliquen un esforç per estalviar 18.600 milions en els propers dos anys, fins arribar als 65.000 el 2016. De fet, l'objectiu de França és aconseguir un dèficit zero, una meta que no s'aconsegueix en dècades. El primer ministre francès, François Fillon, ha denunciat que volen "protegir França dels greus problemes que pateixen altres països europeus", i ha demanat "alguns sacrificis als ciutadans per evitar que, en un futur, s'hagi d'aplicar una política imposada pels altres", en una referència a la situació que pateix Grècia.

França va revisar fa uns quants dies les seves previsions de creixement per a l'any vinent, de l'1,75% fins a només un 1%. La revisió s'emmarca en el context de desacceleració de l'economia del qual ja ha alertat el Banc Central Europeu, i que es veu motivat, principalment, per la manca de demanda i per la crisi financera i de l'eurozona.

stats