Economia 13/04/2012

El govern espanyol limita a 15.000 euros els pagaments en efectiu d'un particular estranger

Fins ara només es coneixia la limitació a partir dels 2.500 euros entre professionals sota amenaça de multa del 25% de l'import. No serà sancionat, però, qui comuniqui voluntàriament a l'administració que ha realitzat un pagament en efectiu tres mesos abans

Joan Faus
2 min

MadridEl consell de ministres ha aprovat avui l'avantprojecte de llei del pla antifrau que limita a 15.000 euros els pagaments en efectiu quan el pagador és un particular no resident a Espanya. Fins ara només es coneixia la limitació a partir dels 2.500 euros entre professionals sota amenaça de multa del 25% de l'import.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No serà sancionat, però, qui comuniqui voluntàriament a l'administració que ha realitzat un pagament en efectiu tres mesos abans.

El pla també estableix l'“obligació legal” dels ciutadans a informar sobre els comptes bancaris o valors que tinguin oberts a l'estranger, com per exemple en paradisos fiscals. Qui no ho comuniqui serà sancionat. Les dues mesures, però, no entraran en vigor fins a finals d'any o començament del 2013, un cop acabi el període de vigència de l'amnistia fiscal per fer aflorar diner negre.

El màxim de 2.500 euros en efectiu en qualsevol operació "en què intervingui un empresari professional" se situa a mig camí entre el model italià, amb un límit de 1.000 euros, i el francès, de 3.000. Amb aquesta iniciativa es vol reduir la utilització de diner negre en l'economia submergida –especialment de bitllets de 500 euros (que suposen el 70% de la circulació)– i evitar que les empreses emetin factures falses.

Pel que fa a l'obligació d'informació de comptes a l'estranger, afectarà les persones que siguin titulars dels comptes, beneficiàries o que hi figurin com a autoritzades o apoderades. S'estendrà també a altres títols, valors o drets representatius de capital social, fons propis o patrimoni d'entitats, així com assegurances de vida o invalidesa i béns mobles i immobles contractats amb entitats establertes a l'estranger.

El pla contra el frau també inclou d'altres mesures fiscals, com la possibilitat que l'Agència Tributària pugui adoptar mesures cautelars davant de possibles defraudadors.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que l'objectiu del pla és que el sistema fiscal sigui “més equitatiu” i augmentar la recaptació de l'Estat. “No hi ha un sistema just quan hi ha economia submergida”, ha afegit.

Montoro ha explicat que l'executiu vol ser prudent i no ha fet cap “estimació quantitativa” de l'augment de la recaptació que poden suposar aquestes mesures.

stats