RADAR EMPRESARIAL
Economia 14/02/2016

“Al negoci del lloguer immobiliari es guanyen massa diners per poca feina”

Fabian Dudek és conseller delegat i fundador de Nestpick, una plataforma de lloguer d’habitatges o habitacions

Júlia Manresa
4 min
Fabian Dudek: “Al negoci del lloguer immobiliari es guanyen massa diners per poca feina”

BarcelonaFabian Dudek és alemany, té 23 anys però als 12 ja va començar a fer negocis. L’últim, Nestpick, ha atret 12 milions d’euros d’inversors globals i li ha impedit acabar el màster de direcció estratègica que va començar a Rotterdam. “De tota manera crec que ara mateix té més valor poder dir que no tinc un màster que no pas que sí que el tinc”, presumeix. Nestpick és una plataforma de lloguer d’habitatges o habitacions, que funciona completament a través d’internet i que aquesta setmana ha anunciat que concentrarà esforços a Barcelona com a segona ciutat més important de l’empresa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D’on surt Nestpick?

Fa cinc anys vaig marxar de Berlín a Rotterdam a estudiar i no hi havia manera de trobar allotjament. Vaig provar-ho tot, però entre que no parlava holandès i la gran quantitat d’estafes que trobes a la xarxa, vaig acabar sense casa i vivint en un hostal durant les primeres dues setmanes d’universitat. I no era l’únic, molts dels meus companys estaven en la mateixa situació. A més, a aquest problema hi havíem de sumar el fet que, com la majoria d’estudiants, no tenia gaires diners, així que havia de trobar una manera de fer-ne. Vaig ajuntar aquests dos inconvenients i en vaig fer un negoci.

Una agència immobiliària per a joves sense diners?

Més o menys. Una agència per a estudiants internacionals. No era res més que una agència convencional, amb la diferència que parlàvem anglès i responíem e-mails. I va funcionar molt de pressa, fins a ser una de les més grans de la ciutat. Però no estàvem orgullosos del que fèiem. Al negoci del lloguer immobiliari es guanyen massa diners per poca feina. Cobràvem el mateix que tot el sector, una fiança i el cost dels tràmits, a estudiants internacionals que buscaven pis desesperadament. A més, el meu objectiu a la vida no era crear una immobiliària local a una ciutat com Rotterdam.

I doncs?

Vam canviar el negoci. Aleshores el 30% dels nostres clients eren estudiants internacionals que volien llogar el seu apartament completament online per tenir-lo garantit just en arribar. Només volien enviar un parell d’e-mails a algú en qui poguessin confiar i fer el pagament sense pensar que els estaven prenent el pèl, així que vam focalitzar-nos només en aquest sector. Una mena de Booking o Airbnb però només per a persones internacionals que volen llogar un pis o habitació per un període mitjà o llarg i completament online.

Com s’aconsegueix fer tot els tràmits a través d’internet?

Verifiquem tots els pisos de les ciutats on tenim oferta. Els nostres treballadors coneixen els propietaris i en revisem la identitat. A més, un equip de fotògrafs fan les fotos que tenim al portal, també gravem tours virtuals i pengem plànols del apartaments. Així garantim que el procés és fiable. Després, un cop fas la reserva, puges el teu perfil personal amb la informació que creguis convenient. Aleshores el propietari o llogater té 48 hores per donar una resposta. Si ho fa, et mudes, i si no, continues buscant.

I els diners?

Pagues la fiança a través de la nostra plataforma però el propietari encara no rep res. Ens quedem el dipòsit fins que has fet el trasllat i tens tres dies per decidir si el pis és el que havies vist per internet. Si no és així, una assegurança cobreix un mes de lloguer i Nestpick et busca un altre apartament.

Què en treu Nestpick?

Un 25% del lloguer d’un mes. I a la llarga l’objectiu és cobrar diferents percentatges depenent d’un conjunt de factors. Per exemple, si només hi ha un apartament a Barcelona i molta demanda el preu serà més elevat, però si hi ha excés d’oferta acaba sent el propietari el que paga a Nestpick per aconseguir trobar un inquilí.

A quines ciutats té més èxit?

Fa molt poc que vam començar, però a Rotterdam ja és un negoci rendible; i a Berlín, París i Barcelona creix amb molta força. De fet, Barcelona és una de les ciutats més importants. Un 30% dels treballadors de Berlín són espanyols i estan focalitzats a fer créixer el negoci a la capital catalana.

Per què Barcelona?

Ara mateix hi tenim uns 3.000 anuncis i l’objectiu és clarament arribar als 10.000 aquest any. També tenim anuncis a Madrid i València, però tenim clar que per fer créixer el negoci ens hem de focalitzar en la ciutat correcta, i Barcelona és més progre i està més oberta i més ben preparada per fer el canvi que aquest model implica per al mercat del lloguer immobiliari.

Les semblances amb Airbnb són moltes...

Sí, i són un negoci molt exitós, però no volem entrar en la batalla del lloguer turístic. Entenc les dues parts. Visc a Berlín i cada vegada n’hi ha més que fan apujar els preus dels lloguers i canvien l’essència dels barris quan es converteixen en una explotació i no en economia col·laborativa. Però també reconec que és un model admirable del qual podem aprendre moltíssim.

stats