JUTJAT
Economia 08/02/2012

Fiança de 18,5 milions d'euros a Ruiz-Mateos i als seus fills per presumpta estafa a Palma

L'empresari ha de fer front a tres querelles per presumptes estafes molt similars en les vendes de tres hotels.

Efe
2 min

PalmaUna jutgessa de Palma ha imposat una fiança civil de 18,5 milions d'euros a l'empresari José María Ruiz-Mateos i als seus sis fills que hauran de pagar en vint-i-quatre hores per cobrir possibles responsabilitats derivades d'una eventual condemna per estafa en la venda d'un hotel.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'advocada dels querellants, Isabel Fluxà, va demanar la imposició d'una fiança de 13,9 milions d'euros –quantitat de la presumpta estafa– més un terç d'aquesta, a l'empresari Ruiz-Mateos i als seus sis fills i avui s'ha sabut que la jutgessa ha accedit a la petició.

El termini per pagar la fiança acabarà aquest divendres. En cas que no siguin abonats els 18,5 milions, s'embargaran els seus béns.

L'empresari va comparèixer davant el jutjat de Palma fa unes setmanes i es va negar a declarar sobre aquesta presumpta estafa en la venda d'un hotel a l'empresari Francisco Miralles. Davant la seva negativa, la jutgessa va prohibir a Ruiz-Mateos la sortida del país.

La querella explica que Miralles va vendre l'any 2006 l'hotel Eurocalas a una empresa de Zoilo Pazos, nebot de Ruiz-Mateos, per vint-i-quatre milions d'euros mitjançant un contracte en el qual l'empresari Ruiz-Mateos i els seus fills constaven com a avaladors.

Segons Miralles, l'empresari i els seus fills li deuen un total de 13.931.087 euros més els conseqüents interessos per no haver abonat els diners quan corresponia i per l'establiment turístic, sobre el qual recau una hipoteca de 19 milions.

Després de ser citat en tres ocasions, Ruiz-Mateos es va presentar a declarar finalment davant el jutjat d'instrucció número tres de Palma el passat 24 de gener, dia en què va haver de presentar-se també davant el jutjat número 9 per una segona querella d'una altra presumpta estafa molt semblant.

No obstant això, l'empresari es va acollir al seu dret de no declarar, motiu pel qual el fiscal va demanar la retirada del passaport i l'obligació de personar-se cada quinze dies davant el jutjat. La jutgessa va acceptar aquesta petició.

D'altra banda, el dia 22 de febrer Ruiz-Mateos ha de presentar-se al jutjat d'instrucció número cinc per declarar sobre una tercera querella per la venda d'un tercer hotel situat a Mallorca.

stats