ECONOMIA
Economia 08/04/2011

Els ministres de Finances de la UE discuteixen les condicions del rescat de Portugal

La base de la negociació serà el pla d'ajustos que va presentar el govern portuguès fa dues setmanes i que el Parlament va rebutjar. Ara, el país haurà d'acceptar aquests ajustos perquè se'ls imposarà Europa

Redacció
2 min
Elena Salgado, ministra espanyola d'Economia / EFE

BarcelonaEls ministres de Finances de la Unió Europea es troben aquest divendres a Hongria en una reunió informal que ha de decidir quines condicions s'imposen a Portugal a canvi de rescatar la seva economia. La petició d'assistència financera que va fer dimecres a última hora el primer ministre lusità, José Sócrates, va iniciar un camí que desembocarà en el tercer rescat de la zona euro després de Grècia i Irlanda, però que abans haurà de superar un difícil procés de negociació. La ministra francesa de Finances, Christine Lagarde, i el seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble, han recordat que qualsevol ajuda europea ha d'anar acompanyada d'un programa d'ajust i reformes pactat amb les institucions europees. "No s'ha d'expedir un xec en blanc", han recordat els ministres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de la dimissió de Sócrates, Portugal no comptarà amb un nou govern fins que passin les eleccions convocades pel 5 de juny. Precisament, la crisi de lideratge que pateix el país, amb un executiu en funcions, planteja un important interrogant per a la negociació, ja que ningú vol repetir l'experiència d'Irlanda, on el primer objectiu del nou govern sortit de les urnes ha estat renegociar les condicions del rescat al seu país. 



Tot apunta que el paquet d'ajustos rebutjat fa un parell de setmanes al Parlament lusità serà el punt de partida per negociar el programa d'assistència financera, ja que compta amb el vistiplau de la Comissió Europea i del Banc Central Europeu. El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Junker, va donar a entendre fa uns dies que un eventual rescat a Portugal podria ascendir fins als 75.000 milions d'euros, però hi ha diverses fonts que eleven la quantitat fins als 90.000 milions d'euros. 


Contagi a l'Estat espanyol?


Les notícies sobre el rescat de Portugal han aixecat interrogants sobre un possible contagi a l'Estat espanyol. Per eliminar els dubtes, la ministra espanyola d'Economia, Elena Salgado, ha assegurat que Portugal serà l'últim país europeu a necessitar un rescat i ha descartat que l'Estat espanyol hagi de seguir aquest camí. Segons Salgado, l'Estat espanyol té una economia molt "més gran" i amb un futur per davant "molt millor", i ha assegurat que "les xifres" avalen aquesta afirmació. Els bancs espanyols tenen gairebé 80.000 milions d'euros invertits a Portugal, un 2,1% dels actius totals, segons xifres del Banc d'Espanya. 6.000 d'aquests milions són deute públic portuguès.

stats