Economia 23/05/2014

El 'Financial Times' descobreix errors en els càlculs de Thomas Piketty

El rotatiu britànic troba errors als fulls de càlcul que l'economista francès, l'economista de moda, ha usat per escriure el llibre, en què avisa de les desigualtats que genera el capitalisme

Ara
2 min
Piketty creu que la igualtat viscuda durant els 50, 60 i 70 va durar tant que semblava que les desigualtats s’havien acabat.

BarcelonaEl 'Financial Times' ha fet una troballa que atempta directament contra la credibilitat de Thomas Piketty, l'economista de moda a tot el món en els últims mesos. El diari financer ha detectat errades en els fulls de càlcul que ha usat Piketty per redactar 'Capital in the Twenty-First Century', un 'best seller' que demostra les desigualtats que genera sistemàticament el capitalisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El llibre de Piketty inclou estimacions de la desigualtat als Estats Units i Europa durant els últims 200 anys. Però els fulls de càlcul, segons ha detectat el 'Financial Times' contenen errors de transcripció respecte a les fonts originals, a més de fórmules incorrectes. D'altres dades també estan "construïdes sense que existeixi una font original", diu el diari. Un cop revisades les dades, el 'Financial Times' afirma que a Europa no s'hi pot apreciar un augment de les desigualtats després del 1970, com sosté Piketty, que va ser entrevistat per l'ARA recentment.

En l'article, Piketty es defensa dient que les fonts de les dades que va usar "van ser molt diverses i heterogènies" i que li va caler "fer alguns ajustos". "No tinc cap dubte que les meves sèries històriques seran millorades en el futur, però estaria molt sorprès si aquestes millores impliquin un canvi substancial en les conclusions sobre la distribució de la riquesa".

Les errades evoquen les que també van cometre Carmen Reinhart i Kenneth Rogoff, dos dels millors economistes del món, que havien fet estudis amb errors substancials en els seus fulls de càlcul. La Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional sovint havien usat els seus estudis per defensar les polítiques d'austeritat, tot i que tant Reinhart i Rogoff es van regirar contra aquest ús polític del seu treball acadèmic.

stats