Economia 26/06/2013

La família Godia es defensa de la querella per frau fiscal i diu que no ha comès cap delicte

La Fiscalia acusa una hereva dels Godia, mecenes i inversora de renom de Barcelona, d'haver defraudat 5,7 milions d'euros a Hisenda

Ara / Agències
3 min

BarcelonaLa Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona s'ha querellat contra l'hereva de la família Godia, Liliana Godia, el seu marit i el seu cosí, els quals acusa de defraudar 5,7 milions d'euros per, presumptament, cometre catorze delictes fiscals per "burlar sistemàticament" el pagament d'impostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els Godia s'han defensat en un comunicat on asseguren que han conegut la investigació i la querella a través dels mitjans de comunicació, sense que Hisenda els hagi comunicat ni requerit cap aclariment ni informació prèviament.

"Discrepem obertament de les consideracions [del document] perquè els fets descrits no estan tipificats com a delicte", diu el document. Segons afegeix, allà s'hi exposa que l'import que es reclama a Liliana Godia no arriba al llindar dels 120.000 euros de quota deixada d'ingressar d'IRPF cada any, un requisit imprescindible perquè els fets siguin delictius.

En la querella, segons recull l'agència Efe, la fiscal sosté que Liliana Godia es va servir, entre el 2007 i el 2010, de societats vinculades a ella, com BCN Godia SL, Doplette SL i Barcel Euro SL, per sufragar les seves elevades despeses personals, superiors als 1,5 milions d'euros anuals, sense pagar els impostos corresponents per la seva renda i patrimoni, gràcies a un "camuflatge comptable i tributari".

Liliana Godia, una de les mecenes i inversores més influents de la societat barcelonina, va heretar una gran fortuna del seu pare, l'empresari i pilot de Fórmula 1 Francisco Godia, de qui es va proposar honrar la memòria a través de la Fundació Francisco Godia. Aquesta fundació exposa a Barcelona 1.500 peces en una de les col·leccions d'art més importants de fons privats d'Espanya.

La fiscal subratlla en la querella el "volum i la gravetat" del frau suposadament comès per Liliana Godia, que entre el 2007 i el 2010, i parcialment el 2011, va eludir la tributació dels rendiments de capital mobiliari en espècie i va situar com a despeses necessàries per a les societats que controlava les seves despeses estrictament personals i familiars.

A més, segons la fiscal, el "mecanisme defraudador" articulat per l'hereva de l'empresari Francisco Godia va comportar que no només va deixar de tributar via IRPF pels seus rendiments mobiliaris en espècie, sinó que, a més, les seves societats BCN Godia, Doplette i Barcel Euro van poder "aprimar" la seva pròpia càrrega tributària per l'IVA.

Com a exemple, la fiscal relata que, entre el 2007 i el 2011, BCN Godia, Barcel Euro i Doplette SL van sufragar despeses personals de Liliana Godia i el seu marit com el manteniment dels seus habitatges, les retribucions del xofer, el lloguer d'avions privats i d'embarcacions –com un iot amb tripulació a Mallorca i una amarra a Eivissa–, així com la compra de viatges, joies, roba i flors i els serveis d'un entrenador personal, entre altres.

En concret, segons la fiscal, Liliana Godia va ocultar les seves rendes mobiliàries en els exercicis 2007 (1,9 milions d'euros), 2008 (1,6 milions), 2009 (1,8 milions) i 2010 (2,2 milions), per la qual cosa va defraudar en concepte d'IRPF, successivament, 323.178 euros, 291.979 euros, 310.776 euros i 4.29.166 euros.

L'any 2011, Godia sí que va reflectir rendiments de capital mobiliari, encara que només parcialment, segons la fiscal, ja que va ometre els rendiments en espècie percebuts de Doplette SL (410.093 euros) i Barcel Euro (279.811 euros).

BCN Godia va presentar declaracions extemporànies per a les retencions sobre els rendiments de capital mobiliari entre el 2007 i el 2010, per la qual cosa la suma del frau a l'IRPF comès, segons la fiscal, es rebaixa dels 1,4 milions als 449.608 euros.

La fiscal també acusa Godia de frau en l'impost sobre el patrimoni els anys 2007 i 2011, ja que "va deixar tributar pel seu quantiós patrimoni subjecte a gravamen i no exempt" constituït per les seves participacions a BCN Godia –i a través d'ella, a Doplette i Barcel Euro–, pels seus comptes bancaris a Suïssa –al voltant de deu milions d'euros– i per les obres d'art de la seva propietat, valorades, en part, en 6,8 milions d'euros.

En concret, segons la fiscal, el valor del patrimoni de Godia subjecte a gravamen i no exempt ascendia el 2007 als 103 milions d'euros, i el 2011, als 175 milions d'euros, pels quals hauria d'haver tributat 987.728 euros –el 2007– i 1,1 milions d'euros –el 2011.

Al seu escrit, la fiscal també acusa el marit de Liliana Godia, Manuel Torreblanca, per defraudar en l'IRPF i el seu cosí, Francisco Javier A.B., que ha exercit de fet i dret el poder d'adreça a BCN Godia.

stats