EMPRESES
Economia 18/04/2011

Foment del Treball veu interessant la rebaixa de l'IRPF tot i no ser ara prioritària

El president de la patronal catalana, Joaquim Gay de Montellà, creu que l'elevada imposició a les rendes altes provoca "certa deslocalització" d'impostos entre els alts directius catalans

Ariadna Carbonell
2 min
El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà

BarcelonaEl president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, creu que una possible rebaixa de l'IRPF a les rendes superiors a 120.000 euros és una "mesura interessant" de cara a evitar casos de deslocalització d'impostos dels directius. En tot cas, la patronal valora que ara aquesta opció no és una prioritat del Govern, tot i ser mencionada pel conseller Andreu Mas-Colell en una entrevista, que després va matisar. Sigui com sigui, Gay de Montellà creu que rebaixar l'IRPF a les rendes altes és una bona "declaració d'intencions" de la Generalitat per més endavant, quan s'hagi sol·lucionat el problema del dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Gay de Montellà s'ha referit també al pacte fiscal, al qual Foment del Treball en dóna suport. El president de la patronal ha explicat que a Alemanya, els estats federals contribueixen amb un màxim del 4% del PIB a la solidaritat amb altres regions, i que en moments de crisi es plantegen reduir la seva contribució a entre el 2 o 2,5%. Gay de Montellà ha xifrat la contribució de Catalunya al voltant del 9%.

Des de Foment també han fet referència a la negociació col·lectiva. Creuen que vincular els salaris a l'IPC genèric és una fórmula esgotada i que ara mateix no és viable perquè estrangula a moltes empreses. Gay de Montellà ha explicat que l'IPC genèric es dispara ràpidament com a conseqüència de l'augment dels preus de l'energia. Per evitar aquestes fluctuacions, ha explicat que la patronal no tindria cap problema en vincular els salaris a l'IPC subjacent, "que lliga molt més amb la situació de l'economia i les empreses".

Pel que fa a les prejubilacions –un tema que s'ha posat sobre la taula com a conseqüència dels plans de Telefónica per reduir la seva plantilla en 5.600 treballadors en tres anys– el secretari general de Foment, Joan Pujol, ha apuntat la necessitat que les empreses que tenen beneficis es facin càrrec de les prejubilacions dels seus treballadors. Pujol creu que és el camí a seguir. A més, el secretari general de la patronal ha afegit que aquesta pràctica suposa un tracte de diferència i fins i tot discriminatori amb les pimes, que no tenen l'opció d'adoptar aquestes pràctiques.

stats