Economia
Economia 01/02/2012

El president de l'Ateneu Barcelonès adverteix que “si es frena Catalunya, prendran mal tots els ciutadans espanyols”

Francesc Cabana valora que els sindicats se sumin en la reclamació d'un millor tracte fiscal per Catalunya, en la línia del concert, i demana més "empenta" i "confiança en la gent d'aquí" als emprenedors catalans

Ara
2 min
Francesc Cabana, president de l'Ateneu Barcelonès, a 'Els Matins' de TV3

BarcelonaEl president de l'Ateneu Barcelonès, Francesc Cabana, reivindica el paper de "motor econòmic" que "encara" juga Catalunya dins l'Estat, i en aquesta línia adverteix: "si es frena Catalunya, prendran mal tots els ciutadans espanyols". En un acte aquest dimarts a la històrica entitat, Cabana va fer una crida a la unitat política i social per reclamar un millor tracte fiscal per Catalunya. En la trobada d'ahir hi van assistir els líders sindicals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i José Maria Álvarez, un dels pares de l'actual constitució i actual president de la Societat d'Amics del País, Miquel Roca i Junyent, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i el president de l'Intitut Agrícola Català, Baldiri Ros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista aquest dimecres a Els Matins de TV3, Cabana ha valorat molt positivament que en la reclamació actual si sumi també "la classe treballadora", a diferència del precedent del segle XIX: "El 1898 el missatge fou presentat per institucions, i ahir s'hi van afegir els sindicats, fet significatiu".

El president de l'Ateneu ha lamentat "la visió centralista i unitarista d'Espanya", que fa molt mal a l'economia catalana i debilita el poder dels empresaris catalans: "tenim una burgesia catalana acomplexada i que té por al poder central". En aquest sentit, Cabana reclama als empresaris catalans més "empenta" i que confiïn en "la gent d'aquí".

"Que si és possible un pacte fiscal amb la majoria absoluta del PP? Per què no, si la societat civil ho empeny?", ha subratllat Cabana, que ha reivindicat un nou tracte fiscal entès com un salt endavant, que estableixi límits a la solidaritat interterritorial i que harmonitzi la fiscalitat espanyola i europea.

"Sóc optimista", exclama Cabana, però adverteix que els canvis no seran imminents, especialment en referència a la unificació fiscal europea: "Els processos econòmics són llargs, almenys espero que els meus néts ho puguin veure".

stats