ECONOMIA
Economia 15/10/2011

El G-20 demana a Europa que actuï "de manera decisiva" per resoldre la crisi

Les principals potències del món reclamen en un comunicat a la UE que "maximitzi l'impacte del fons de rescat per tal de contenir el contagi"

Ara
2 min
El ministre de Finances nord-americà, Timothy Geithner

BarcelonaLes economies més importants del món, l'anomenat G-20, han enviat un missatge directe i contundent a Europa en el marc de la reunió de ministres de finances i governadors de bancs centrals que han celebrat aquest dissabte a París.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El G-20 insta Europa a actuar de manera decisiva per resoldre la crisi de la zona euro i del deute sobirà que, segons avisen, posa en perill l'economia mundial.

La reunió ha comptat amb la participació de la ministra d'Ecomomia i Hisenda espanyola, Elena Salgado, que ha explicat que considera "una bona idea" la taxa global sobre les transaccions financeres. En un llenguatge inusualment directe, els ministres de finances i banquers centrals del Grup de les 20 principals economies han anunciat que esperen una cimera de la Unió Europea el dia 23 d'octubre per actuar "de manera decisiva enfront dels desafiaments actuals a través d'un pla integral".

El ministre de Finances francès François Baroin, que ha presidit la reunió, ha assenyalat que Berlín i París, els principals poders de la zona euro, volen acordar un pla per reduir el deute de Grècia, aturar el contagi i protegir els bancs d'Europa. Per la seva banda, Salgado s'ha mostrat d'acord amb França i Alemanya en tot moment.

Els països de l'euro han destacat el dany que la crisi europea ja està fent a les seves economies i han subratllat la necessitat urgent de prendre mesures a la zona euro. "Europa ha d'aconseguir actuar de manera conjunta, perquè si la crisi no arriba a la seva fi començarà a afectar les economies emergents que han gaudit d'un fort creixement", ha advertit el ministre de Finances japonès, Jun Azumi.

Per la seva banda, el secretari del Tresor Timothy Geithner ha dit als periodistes que se sent encoratjat amb els últims moviments de la UE cap a una estratègia global per fer front a la crisi, com ara la recapitalització dels bancs europeus, ha afirmat.

Augmentar el fons de rescat

El comunicat del G-20, inusualment clar i directe, insta la zona euro a "maximitzar l'impacte del fons de rescat per tal de contenir el contagi i produir resultats pel Consell Europeu del 23 d'octubre".

Els esforços d'alguns països per incrementar els recursos de l'FMI per tal de combatre la crisi ha topat amb la resistència dels Estats Units i d'altres estats, que de moment volen deixar de banda la idea i demanar austeritat a Europa. De fet, els Estats Units és un dels principals països partidaris de mantenir la pressió sobre els europeus per tal que actuïn amb més fermesa sobre el caos desencadenat per la crisi de deute iniciada a Grècia i que des de llavors s'ha propagar a Irlanda i Portugal, posant sota amenaça Espanya i Itàlia.

stats