Economia 03/09/2016

El G-20 es proposa ara trobar com impulsar l’economia

La Xina organitza la trobada i la fa servir per reivindicar-se com a potència

Dolors Rodríguez
3 min

PequínLa cimera del G-20, que se celebra aquest cap de setmana a la ciutat xinesa de Hangzhou, buscarà fórmules per estimular l’economia mundial en un moment en què la caiguda del preu de les primeres matèries, la volatilitat dels mercats i la desacceleració de l’economia xinesa no permeten deixar enrere la llarga crisi mundial iniciada el 2008.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La lluita contra l’evasió fiscal, el ressorgiment de les mesures proteccionistes, els efectes del Brexit, les conseqüències d’una pujada dels tipus d’interès als Estats Units i les polítiques d’estímul fiscal enfront dels defensors del control ferri del dèficit són alguns dels punts de l’agenda de la cimera del G-20 que se celebra a Hangzhou, una turística ciutat de l’est de la Xina.

Encara que el G-20 té un contingut eminentment econòmic i malgrat que l’amfitriona, la Xina, està especialment interessada que aquest sigui l’únic protagonista de la cimera, la reunió dels líders de les principals economies mundials farà inevitable que política i geoestratègia també hi siguin presents. Per primera vegada en molt temps, Obama, Putin i Xi Jinping compartiran el mateix espai.

L’agenda de la Unió Europea té previst reclamar al G-20 que es compleixin els acords per perseguir l’evasió fiscal i que es faciliti l’intercanvi automàtic d’informació relacionada amb els comptes financers. També exigeix mesures per lluitar contra el finançament del terrorisme i una resposta global a la crisi dels refugiats i la migració. A més, insistirà que es compleixin els acords de reducció d’emissions d’efecte hivernacle firmats a la conferència de París sobre el canvi climàtic (COP21) fa menys d’un any.

La UE està especialment interessada a arribar a acords per acabar amb les pràctiques “deslleials”. En clara referència a la Xina, amb la qual manté diversos contenciosos per mesures antidumping (el dumping consisteix a vendre productes per sota del seu cost real), reivindica una posició ferma del G-20 per reduir els excessos de capacitat de sectors com l’acer, que han enfonsat els preus i distorsionen el mercat.

Objectiu ambiciós

L’objectiu més ambiciós del G-20 és concretar i aprovar un paquet de mesures per impulsar l’economia mundial i aconseguir l’objectiu d’incrementar en un 2% el creixement del PIB per al 2018. És l’acord que es va adoptar fa dos anys al G-20 a Brisbane (Austràlia).

En les reunions prèvies de ministres de Finances, celebrades aquest any a Xangai i Chengdu, es va acordar utilitzar totes les eines fiscals, monetàries i les reformes estructurals per aconseguir-ho. Però després d’aprovar mesures cal aplicar-les. I així ho ha recordat aquesta setmana el Fons Monetari Internacional. En un informe publicat dijous, l’organisme avisa que moltes de les mesures aprovades a Brisbane (més del 40%) no s’han implementat i veu gairebé impossible aconseguir la meta de creixement del 2%.

L’FMI alerta del feble creixement de l’economia mundial i urgeix el G-20 a adoptar mesures contundents. En un article la directora de l’FMI, Christine Lagarde, advertia de les amenaces “contra l’obertura econòmica”.

La globalització està en qüestió. Augmenten les mesures proteccionistes i les tensions comercials. El TTIP (tractat de lliure comerç entre els Estats Units i Europa) està paralitzat i les empreses estrangeres es queixen de l’augment de les dificultats per entrar al mercat xinès, mentre que el gegant asiàtic ha sofert diversos revessos internacionals. Austràlia ha bloquejat la venda d’Ausgrid, la principal xarxa d’energia, a un grup xinès, i el Regne Unit ha paralitzat el projecte de construcció d’una central nuclear amb capital xinès mentre també es vetava que la xinesa Hutchison comprés l’operador britànic O2 (propietat de Telefónica).

La Xina aspira que la cimera es tanqui amb una declaració que deixi empremta i marqui un punt d’inflexió per a la recuperació de l’economia mundial i també de la seva. Aspira a aprovar un Pla Hangzhou.

I per aconseguir-ho s’ha preparat a fons. La Xina arriba al G-20 després de la creació del Banc Asiàtic d’Inversió en Infraestructura, un mecanisme per finançar la seva agenda de projectes, que inclouen una llarga llista d’inversions en el que anomena Nova Ruta de la Seda i en l’expansió de les noves zones de lliure comerç. La Xina intenta seduir i per això ha triat una ciutat bella, una de les destinacions preferides pels xinesos per passar-hi la lluna de mel, però que alhora és la seu d’Alibaba, el gegant xinès del comerç electrònic. Tradició i tecnologia s’uneixen.

stats