CIMERA A CAMP DAVID
Economia 20/05/2012

El G-8 pressiona per una Europa "forta i unida"

El G-8 va situar ahir el creixement econòmic al centre de l'estratègia per superar la crisi. El missatge d'una Europa forta amb una Grècia responsable dins l'euro va predominar en la cita a Camp David.

Núria Ferragutcasas
2 min
El G-8 pressiona per una Europa "forta i unida"

WASHINGTONEl Grup dels Vuit van acordar ahir que cal impulsar el creixement i la creació d'ocupació, sense abandonar les polítiques d'austeritat. La fotografia de família resumia, d'entrada, la contraposició de receptes per superar la crisi que alguns líders duien sota el braç. L'amfitrió de la cimera, el president nord-americà Barack Obama, es va situar entre el seu homòleg francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel. El desenllaç de la pugna entre París i Berlín es va decantar lleugerament pel primer. Les principals economies del món van apostar per impulsar el creixement, ja que consideren insuficients les polítiques d'austeritat per sortir de la crisi. "És imperatiu afavorir el creixement i la creació de llocs de treball", va subratllar el grup en la primera línia de la seva declaració. Merkel, doncs, va suavitzar finalment la seva posició en vista de la pressió dels últims dies d'Hollande i Obama.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, els líders mundials van assegurar que les polítiques de creixement no anul·len les obligacions d'austeritat. "Tots estem absolutament compromesos en el fet que el creixement, l'estabilitat i la consolidació fiscal formen part del mateix paquet per aconseguir la prosperitat dels nostres ciutadans", va afirmar el president Obama, assegut a la taula de negociacions de la residència de Camp David.

Una declaració salomònica per no ferir sensibilitats. Tant el primer ministre britànic, David Cameron, com la cancellera alemanya, Angela Merkel, es van afanyar a ressaltar que les polítiques de creixement i d'austeritat no "són alternatives oposades", sinó "dues cares de la mateixa moneda".

Això sí, els països del G-8 es van comprometre a promoure polítiques de consolidació fiscal que siguin "sanes, sostenibles i tinguin en compte les condicions econòmiques dels nostres països".

I per arribar a l'objectiu de més creixement, van donar suport, "si s'escau", a l'impuls de reformes estructurals, a més inversió en educació i infraestructures i a donar suport a les empreses per ajudar a la reactivació.

La crisi de la moneda única

D'altra banda, els mandataris del G-8 van coincidir també en la necessitat d'una eurozona "forta i unida" i van apostar per la permanència de Grècia, tot i recordar-li que "ha de respectar els seus compromisos". La crisi grega va acaparar una gran part de la reunió econòmica de les potències mundials, que volen evitar un efecte contagi.

"A tots ens interessa l'èxit de les mesures específiques per reforçar la resistència de l'eurozona i el creixement a Europa", van manifestar el Grup dels Vuit, que van enviar també un missatge de "suport" als esforços dels líders de la zona euro. Tot van ser lloances per als que tenen en les seves mans "resoldre les tensions de manera creïble i ràpida, i impulsar així la confiança, l'estabilitat i el creixement".

stats