ENERGIA
Economia 28/08/2016

Gas Natural accelera el creixement en renovables

Espera incorporar 2.500 megawatts fins al 2020

Xavier Grau
2 min
El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, va presentar un pla estratègic per al 2020 amb una aposta per la generació neta.

BarcelonaRafael Villaseca, conseller delegat de Gas Natural, deia al febrer, quan va presentar els resultats del 2015, que l’impuls de les renovables requereix una política de subvencions. Per això s’estranyava que en la primera subhasta eòlica després de la reforma elèctrica s’adjudiquessin els 500 megawatts en joc sense ajudes. La companyia va presentar la seva proposta a la subhasta, però se la van endur operadors que oferien un 100% de descompte, és a dir, ajudes zero. Però no era la primera aposta renovable de la companyia en un concurs. En el que es va fer a les Canàries la companyia catalana va ser la primera classificada. Es va endur més del 15% dels lots que sortien a subhasta, en total 65 MW eòlics, que comportaran una inversió de 100 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Villaseca, després d’aquestes dues subhastes de renovables amb resultats diferents per a la companyia que dirigeix, va deixar clar que Gas Natural apostaria per les renovables “en la mesura que continuïn rebent suport”. Però uns mesos després, al maig, sense renegar d’aquest raonament, la companyia presentava un nou pla estratègic per al període 2016-2020 amb una clara aposta per la generació neta. El pla preveu una inversió total de 14.000 milions d’euros, sobretot per créixer en xarxes de distribució i en generació renovable.

Els plans passen per incorporar 3.500 nous megawatts de capacitat de generació instal·lada fins al 2020 i, d’aquests, 2.500 MW seran de renovables. A l’estiu la companyia ja ha posat fil a l’agulla per començar a complir aquest pla amb dos grans projectes de generació renovable, un a Xile i l’altre a Austràlia.

Aterratge a Xile i Austràlia

En el cas de Xile el projecte va lligat a l’última subhasta que va fer el govern d’aquell país, tant per a tecnologies convencionals com per a renovables. Va ser un megaconcurs en el qual Gas Natural -a través de la seva filial GPG, on té com a soci el fons sobirà de Kuwait, KIA- es va endur 204 MW eòlics i 120 de generació fotovoltaica, per al que serà el seu primer projecte solar a l’estranger. Tot plegat suma una inversió de 325 milions d’euros. A Austràlia l’aterratge també és a través de la filial GPG. És el primer projecte eòlic de Gas Natural en aquell país. Un parc eòlic de 91 MW, amb tarifa regulada, i que comportarà una inversió de 120 milions d’euros.

Amb aquests dos projectes anunciats a l’agost la companyia catalana ja haurà assolit més del 15% de l’objectiu de renovables que preveu el pla estratègic per als pròxims quatre anys.

I malgrat que el conseller delegat va argumentar que les renovables necessiten suport, Gas Natural va ser la primera companyia que va apostar per un parc eòlic a Espanya sense primes. És el parc eòlic de Cordal de Montouto, a Galícia, en el qual es van invertir 14 milions i no rep primes. Però l’augment de la producció eòlica no només arriba pels nous parcs, també hi ha marge amb la modernització. En un altre parc gallec, el de Cabo Vilán, la companyia ha invertit gairebé 8 milions per substituir 22 aerogeneradors per només dos d’última generació. Abans la capacitat era de 3,9 MW i ara serà de 6 MW, amb només dos molins.

stats