Economia 24/11/2011

La Generalitat prepara una allau de noves taxes per recaptar 95 milions

Cobrar pels serveis personals i materials de Justícia, una taxa de verificació de bones pràctiques en laboratoris no clínics o veterinaris i una taxa de l'Agència Catalana de Consum, entre els plans del Govern

Efe
2 min

BarcelonaLa Generalitat proposa en els seus pressupostos per a l'any que ve crear set noves taxes per als catalans, entre elles, una per als que denomina "serveis personals i materials en l'àmbit de la Justícia", amb la qual preveu ingressar 25 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així consta a la Memòria d'Avaluació d'Impacte de l'Avantprojecte de la Llei de Mesures Fiscals i Financeres, corresponent als Pressupostos del 2012 de la Generalitat, a la qual ha tingut accés Efe. Entre totes les mesures, el Govern preveu ingressar 95 milions extres.

Fonts del Departament d'Economia han assegurat desconèixer aquestes taxes, i han assegurat que aquestes mateixes i altres aspectes fiscals que poden incorporar-se durant la tramitació dels Pressupostos, entre gener i febrer, s'estan negociant amb les parts afectades.

Les taxes per a aquests serveis de l'administració de Justícia correspondran a la jurisdicció civil, que s'emportaran la part més gran i que suposaran per a la Generalitat nous ingressos de més de 20 milions.

A més, també es cobrarà per serveis de fotocòpies, la qual cosa suposarà 0,05 euros per a les fotocòpies DIN A-4, segons preveu la Llei d'Acompanyament, però amb un impacte residual, amb prou feines 3,3 milions en termes d'ingressos per a l'administració.

D'una altra banda, diversos serveis corresponents a l'àrea de contenciós administratiu implicaran ingressos d'1,5 milions.

En la pràctica, això suposarà gravar múltiples serveis jurídics, com ara interposar recursos d'apel·lació, recursos contenciosos administratius, sol·licituds de segons testimonis en sentències o la interposició de demandes de processos declaratius, si bé les taxes, segons l'avantprojecte, no afectaran la justícia penal.

A l'àrea de Justícia i Seguretat, tot i que no és una nova taxa, sí que es crea un nou fet imposable sobre "l'obtenció electrònica de l'informe de comunicat d'accidents de trànsit elaborat pels Mossos d'Esquadra".

Aquest nou servei, si s'aprova, entrarà en vigor en l'últim trimestre del 2012, amb la qual cosa el seu impacte en els comptes públics serà limitat: 247.100 euros l'any vinent i més de 741.000 euros per al total del 2013, segons preveu la memòria d'avaluació econòmica.

Les altres noves taxes són: una de verificació de bones pràctiques en laboratoris no clínics o veterinaris i una per a informes preceptius de l'Agència Catalana de Consum, com ara acreditacions parcials o l'expedició de certificats professionals.

També es proposen, en l'Avantprojecte, una taxa per autoritzar la participació de menors de 16 anys en espectacles públics, taxes per a les actuacions del Registre d'Empreses Acreditades de Catalunya, taxes per als serveis prestats per la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, taxes per a les proves per habilitar guies de turisme de Catalunya i taxes per als duplicats de carnet de guia turístic.

Aquestes noves taxes s'emmarquen en uns pressupostos marcats per una pujada generalitzada de taxes i una nova retallada de la despesa, la qual cosa, entre augment d'ingressos i reducció de despeses, ha de tenir un impacte positiu de 1.000 milions d'euros, segons el que ha calculat pel mateix president de la Generalitat, Artur Mas.

stats