Economia 09/07/2012

La Generalitat va recaptar 460 milions d'euros menys en impostos el 2011

La modificació de la mesura de l'impost de successions és una de les causes d'aquesta davallada

Acn
2 min
Ha baixat la recaptació dels impostos de Successions, del joc i els immobiliaris / ACN

BarcelonaLa Generalitat va recaptar 460,78 milions d'euros menys en impostos arreu de Catalunya el 2011. Durant l'any, les arques públiques van ingressar 1.770,37 milions d'euros procedents dels tributs catalans i dels cedits per l'Estat. Si es compara aquesta xifra amb la de l'any anterior, la diferència és del 20,65%. La davallada es pot explicar, en part, per la modificació de l'impost de successions: la Generalitat va eliminar-ne el pagament per als graus de parentiu més directes (pares, fills i néts), cosa que significa que s'ha recaptat un 46% menys per aquest tribut.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta reforma, que el govern va aprovar l'abril de l'any passat, té dos objectius clars: posar fi a la discriminació que pateix Catalunya respecte a altres comunitats i evitar que els patrimonis catalans busquin millors condicions fiscals fora del país.

A més, l'estadística de la recaptació d'impostos posa de manifest que la crisi econòmica passa factura a les arques de la Generalitat. Els tributs que provenen del sector immobiliari i de la construcció, que suposen el 65% del total, han patit una forta davallada. En concret, els ingressos per transmissions patrimonials (en referència a la compra de pisos de segona mà) i per actes jurídics documentats (que graven les hipoteques al registre) són els que més han caigut (un 14,7%).

Aquesta davallada es pot explicar per la mesura presa per Zapatero de posar fi al fet que es desgravés la compra d'un habitatge. Tot i que el PP ara l'ha recuperat, durant el 2011 encara estava vigent i això va frenar moltes operacions de compravenda.

Una altra estadística que reflecteix les conseqüències de la crisi és la davallada en recaptació de tributs procedents del joc, que han caigut un 11,31%. Això significa que, l'any passat, els catalans van gastar-se menys diners en casinos, rifes i màquines escurabutxaques.

stats