Crisi del deute
Economia 17/08/2011

El milionari nord-americà George Soros assegura que “l'euro es troba en perill”

El famós inversor nord-americà ha explicat en una entrevista a "Le Monde" que els mercats financers poden guanyar la seva croada contra l'euro mentre no hi hagi una autoritat pressupostària i fiscal a Europa.

Redacció
1 min

París p { margin-bottom: 0.21cm; } El multimilionari inversor nord-americà George Soros alerta en una entrevista publicada aquest matí a “Le Monde” que els mercats financers poden guanyar la seva croada contra l'euro mentre no hi hagi una autoritat pressupostària i fiscal a zona euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El multimilionari inversor ha apuntat que si no es produeix un reforç de l'autoritat pressupostària i fiscal “el mercat continuarà pensant que pot guanyar”, perquè encara que la zona euro compta amb el Banc Central Europeu (BCE), la seva funció “es limita a resoldre els problemes de liquiditat i de solvència dels Estats”.

Sobre les mesures anunciades ahir per part de França i Alemanya, Soros coincideix amb què “no existeix una altra opció”, ja que si l'euro entrés en fallida provocaria “una crisi bancària totalment fora de control”. A més, l'inversor, que sempre s'ha mostrat a favor de la creació dels eurobons, coincideix amb Nicolas Sarkozy en què es tracta d'una mesura que “ha de ser estudiada al final del procés” d'integració europea, i no pas ara.

El principal problema es troba en l'estat “infracapitalitzat” del sistema bancari europeu: “Les institucions són massa dèbils”, ha dit Soros en referència al deute europeu que fins ara es considerava sense risc. Per aquest motiu l'inversor considera que “el consell de ministres de finances de la zona euro ha d'autoritzar al BCE a promoure liquiditat per a que els Estats puguin finançar-se amb taxes d'interès raonables”.

No obstant això, Soros també ha advertit que “l'euro pot sobreviure a la sortida dels països com Grècia o Portugal, però la UE esclataria si aquesta situació es donés a Espanya o a Itàlia”.

stats