Economia 07/05/2012

Rato guanya 600.000 euros a Bankia, Goirigolzarri cobra una pensió de 3 milions

El qui es perfila com a nou president de l'entitat es va jubilar del BBVA amb 55 anys amb una pensió de 52 milions, 3.000 milions l'any. El govern espanyol va retallar el sou dels banquers amb ajut públic

Ara
2 min

BarcelonaEl qui es perfila com a nou president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, cobra una pensió de tres milions d'euros l'any després d'abandonar el càrrec de conseller delegat del BBVA l'any 2009. L'entitat va reservar 52,49 milions d'euros per pagar la seva pensió. Goirigolzarri es va jubilar anticipadament als 55 anys, amb un sou superior als tres milions l'any. La xifra es va calcular sobre els seus últims salaris. El 2008, l'ex número 2 del BBVA va rebre 4,6 milions d'euros, entre el sou fixe i variable.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rodrigo Rato ha dimitit aquest dilluns com a president de Bankia davant l'imminent rescat del govern espanyol i ha proposat Goirigolzarri com a successor. El rescat de Bankia podria rondar els 7.000 milions d'euros, segons diverses fonts.

Rato, en canvi, cobra 600.000 euros després que el govern espanyol retallés el sou dels banquers de les entitats que reben ajuts públics. Abans de la retallada cobrava un sou de 2,34 milions d'euros l'any.

El decret llei del govern espanyol limita els sous dels responsables de les entitats auxiliades, a partir de les recomanacions del Banc d'Espanya i la normativa de la Unió Europea. Segons la reforma, les entitats que van rebre injeccions de capital fins a ser nacionalitzades a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) han d'establir en l'exercici 2012 un sostre de 300.000 euros per als sous fixos i variables dels alts directius i de 50.000 euros per als consellers. De fet, la reducció haurà de ser del 76% per als presidents i del 66% per als directors generals, però mai cobrant més dels límits esmentats. A més, no poden beneficiar-se de cap remuneració variable, com plans de pensions.

Abans de la reforma, els ingressos de Rato es repartien entre el salari base anual a Bankia (1,5 milions d'euros), l'aportació de l'entitat als seus plans de pensions i assegurances (489.000 euros) i el seu sou brut anual a BFA, incloent-hi dietes i altres incentius (254.000 euros).

stats