Economia 11/10/2017

Goirigolzarri treu ferro al rescat dels bancs amb diners públics

El president de Bankia defensa que ha permès evitar mals majors i estabilitzar el sistema financer

Júlia Manresa
2 min
El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va celebrar ahir l’acord amb el govern espanyol pel repartiment dels costos de les demandes judicials.

MadridLes últimes setmanes s'han anat actualitzant les xifres del rescat públic al sector financer i s'han elevat a uns 60.000 milions d'euros els que es van destinar a aquest sector i a uns 40.000 milions els que no es tornaran a recuperar. D'aquests diners, Bankia en va rebre 22.500 milions i és l'entitat que més n'ha retornat, tot i que només uns 6.000. Però davant d'aquest fet el president d'aquesta entitat financera, José Ignacio Goirigolzarri, ha volgut treure-hi ferro o relativitzar-ne l'impacte.

"Hem de parlar-ne amb serietat i deixant de banda la política", ha assegurat. Goirigolzarri ha volgut recordar que amb el rescat financer a Bankia "no es van salvar els banquers, ni tan sols la plantilla, i no hi va haver indemnitzacions, sinó que es va fer per salvar els dipositants". En aquest sentit, el president de Bankia ha defensat que cal posar-ho en perspectiva i, per fer-ho, ha posat sobre la taula la prima de risc espanyola. Segons Goirigolzarri, abans del rescat la prima de risc espanyola escalava per sobre dels 600 punts bàsics i, segons aquest banquer, amb el rescat es va permetre rebaixar-la considerablement. "100 punts bàsics són 10.000 milions d'euros anuals; ara la prima de risc està a 120 punts", ha dit, i ha volgut il·lustrar així l'estalvi per a les finances públiques que ha suposat estabilitzar el sector financer.

El president de Bankia ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat al sector financer respecte a la situació a Catalunya, que ha provocat el trasllat de la seu social dels principals bancs catalans fora del principat. "Tots els bancs espanyols estem sota la regulació de les autoritats euroees; serenitat i tranqui·litat, això és molt important", ha sentenciat.

Això sí, Goirigolzarri ha sigut contundent i ha defensat el compliment de la llei. "Estem en un estat de dret i ningú està per sobre de la llei, que és el paràmetre fonamental", ha etzibat.

Sobre la intergació amb BMN, Goirigolzarri ha explicat que d'aquí al 2020 Bankia preveu que el preu per acció s'incrementi un 16% gràcies precisament a aquesta operació. El directiu de Bankia ha assegurat que l'experiècia en integracions fa que aquesta operació no tingui gaires riscos i que sigui positiva.

stats