CRISI FINANCERA
Economia 09/03/2011

Goldman situa la capitalització de les caixes entre 22.000 i 59.000 milions d'euros

L'exposició de les entitats financeres espanyoles al sector immobiliari i constructor arriba als 390.000 milions

Efe
2 min

MadridLes necessitats de capitalització de les caixes d'estalvis espanyoles podrien oscil·lar entre els 22.000 i els 59.000 milions d'euros, per sobre dels 20.000 milions estimats pel Govern, segons un informe publicat avui pel banc nord-americà Goldman Sachs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El document explica que l'exposició de les entitats financeres espanyoles al sector immobiliari i constructor arriba als 390.000 milions d'euros, dels quals 217.000 corresponen a les caixes d'estalvis i 161.000 als bancs. Així mateix, l'informe distingeix els 70.000 milions d'aquest sector, dels 320.000 de crèdit al promotor.

Amb aquestes dades, Goldman Sachs situa en 22.000 milions d'euros l'import necessari per mantenir en el 9% el capital principal o de màxima qualitat de les entitats durant un termini de dos anys, encara que la xifra arribaria als 32.000 milions en el cas que el capital exigit fos del 10%. No obstant això, en un cas de crisi extrema, la xifra podria pujar fins als 59.000 milions d'euros inclús si els requeriments de capital bàsic fossin del 9%.

El banc assenyala que totes les caixes es convertiran en bancs i indica que la procedència del capital serà tant privada com pública, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancaria (FROB). També assenyala, però, que el capital d'origen privat serà el dominant en el sector bancari espanyol en els pròxims anys i destaca que els quatre o cinc majors bancs espanyols seran els més beneficiats del procés de reestructuració, ja que ampliaran la seva quota de mercat.

L'informe aclareix que de les disset caixes resultants de la reestructuració del sector, només tres -Caja Madrid, la Caixa i Banco Base- tenen un caràcter sistemàtic, ja que concentren entre el 50 i el 70% dels actius.

No totes les caixes són iguals, prossegueix el document, que assenyala que les caixes s'han guanyat una reputació de "bancs dolents" que no es correspon amb la realitat, ja que alguns bancs converteixen els mateixos nivells d'exposició a actius tòxics. Així mateix, no considera els crèdits hipotecaris com a part d'aquests actius, ja que prop del seu 82% tenen una relació entre l'import del préstec i el valor de la taxació de l'immoble ("loan to value", LTV per les seves sigles en anglès) inferior al 80%, el nivell recomanat. En el 56% dels casos, afegeix, se situa entre el 50 i el 80%, pel que, encara que l'estudi calcula que el preu de l'habitatge patirà un descens del 35%, les pèrdues ocasionades per aquesta caiguda seran limitades.

En conjunt, Goldman Sachs estima que les pèrdues estimades pel sector podrien oscil·lar entre els 159.000 i els 238.000 milions d'euros.

stats