TECNOLOGIA
Economia 09/08/2017

Google talla d’arrel l’escàndol per un manifest masclista

La tecnològica acomiada un enginyer per haver atacat les seves polítiques d’igualtat

Paula Solanas
3 min
Empleats de Google en la inauguració d’una de les seves oficines. El gegant tecnològic va rebre crítiques per respondre massa tard als comentaris sexistes del document.

BarcelonaL’ombra del sexisme torna a planar sobre Silicon Valley. Google ha optat per acomiadar l’enginyer que va fer circular internament un manifest de deu pàgines contra les polítiques de la companyia per fomentar la diversitat de gènere. L’empresa es desvincula així del polèmic text del nord-americà James Damore, que argumentava que la falta de dones en el sector tecnològic s’explica per les diferències “biològiques” entre sexes, i no per cap tipus de discriminació. L’escàndol ha fet tornar de vacances abans d’hora el conseller delegat de la companyia, Sundar Pichai, que dilluns al vespre va enviar un comunicat als treballadors anunciant que el manifest havia “creuat la línia”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer directiu de la tecnològica va lamentar els comentaris, que, assegura, van en contra dels valors de l’empresa. Abans de les paraules de Pichai, la primera resposta de Google per esquivar la polèmica va arribar a través de la seva vicepresidenta de diversitat, Danielle Brown, nomenada recentment. En una carta als empleats, va afirmar que l’empresa està treballant per fomentar la inclusivitat en el seu ambient de treball. Tot i així, va reconèixer que canviar la cultura empresarial és “difícil” i sovint “incòmode”.

De fet, el que més hauria de preocupar a Google és que l’autor del manifest no sigui l’únic amb aquesta opinió dins l’empresa. En el text, Damore apuntava que altres companys de feina havien compartit amb ell opinions similars, però no les expressaven per por a ser acomiadats. Segons publicava el mitjà online nord-americà Motherhood, diversos treballadors de la companyia havien deixat missatges de suport al text de manera anònima en els xats corporatius.

En el seu al·legat sexista, Damore justificava que en general les dones estan més orientades als “sentiments i l’estètica que a les idees” i, per tant, tenen “més interès en les persones que en les coses”. Segons l’enginyer, això explica que les dones es decantin per vocacions més socials o artístiques, ja que feines com la de programador requereixen saber “sistematitzar”, una qualitat masculina.

Per a l’autor, les dones són més propenses que els homes a comportaments “neuròtics” i tenen menys tolerància a l’estrès. És més, apunta que la tendència del sexe femení a buscar el consens fa que els sigui més difícil demanar augments de salari, expressar la seva opinió i, fins i tot, liderar. L’atac sexista de Damore se centra en els programes que Google utilitza per promocionar determinats col·lectius dins el sector com ara les dones i les minories racials. En la seva opinió, aquest tipus d’iniciatives són “injustes” i divisòries”.

Controvèrsia al sector

Damore va assegurar a Bloomberg que Google l’ha acomiadat per “perpetuar els estereotips de gènere” i va avançar que està buscant tots els recursos legals possibles per portar l’empresa als tribunals. Ràpidament, l’enginyer s’ha guanyat la simpatia dels mitjans de l’extrema dreta dels EUA -l’anomenada alt-right - i, sorprenentment, del fundador de Wikileaks, Julian Assange. Des de l’ambaixada equatoriana a Londres, on està reclòs, l’activista va acusar Google de censura i va oferir una feina a Damore al famós portal de filtracions. “Els homes i les dones mereixen respecte. Això inclou no acomiadar-los per expressar de manera educada les seves idees”, va piular l’australià.

Silicon Valley torna amb aquest cas a concitar crítiques per la seva hostilitat contra les dones i les minories racials. Segons un estudi elaborat per les autores Trae Vassallo i Michele Madansky el 2016 a partir d’enquestes a professionals, el 60% de les dones que treballen al bressol tecnològic californià han patit algun tipus d’assetjament sexual al llarg de la seva carrera.

Google no és l’única empresa tecnològica que ha rebut per part dels seus treballadors acusacions de comportaments sexistes, en un sector en què les dones encara són minoria. Uber va haver d’afrontar un escàndol en els últims mesos per diversos casos d’assetjament sexual a les seves oficines, un cas que va acabar amb una investigació interna, una vintena d’acomiadaments i, de manera indirecta, la marxa del conseller delegat de l’aplicació de transport, Travis Kalanick.

Altres casos de masclisme ‘tech’

Snapchat

El mitjà Gawker va filtrar correus electrònics del fundador de l’empresa, Evan Spiegel, en els seus anys universitaris en què feia comentaris sexistes.

Facebook

Una treballadora de la xarxa social va denunciar anònimament l’ambient de treball “tòxic” de la xarxa social.

Tesla

El fabricant de vehicles elèctrics va acomiadar una enginyera que havia denunciat l’empresa per l’assetjament dels seus companys.

stats