TRIBUNALS
Economia 14/12/2014

La marxa enrere del Govern amb ATLL afegeix pressió a la tresoreria pública

Una mesa de contractació decidirà si fa un nou concurs o atorga l’empresa a Agbar

Albert Martín Vidal
3 min

BarcelonaLa privatització més important de la història de la Generalitat ha acabat en fiasco. L’adjudicació a contrarellotge d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) a un consorci liderat per Acciona a finals del 2012 s’haurà de replantejar. Així ho va admetre ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va anunciar que aquest dilluns mateix crearà una mesa de contractació per veure quina fórmula s’aplica per donar compliment al que la justícia li reclama.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 3 de desembre el Tribunal Suprem va denegar que ATLL pugui continuar sent gestionada per Acciona de manera provisional, fins que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resolgui si el concurs en què aquesta empresa es va imposar a Agbar va ser correcte. Aquella sentència, admeten fonts de Territori, ha resultat decisiva perquè la Generalitat es doni per vençuda: “No hi ha més marge ni recorregut jurídic, perquè la sentència del Suprem ha d’aplicar-se ja”.

El pròxim pas l’ha de fer ara aquesta mesa de contractació, que té sobre la taula dues possibilitats, segons va explicar el mateix conseller Vila. D’una banda, pot anul·lar la contractació i convocar un concurs nou i, de l’altra, anul·lar la concessió al consorci que liderava Acciona (on hi havia també la firma brasilera d’inversió BTG Pactual) i concedir-la a Agbar. Sigui quin sigui el resultat de tot plegat, sembla clar que el moviment del Govern fet públic ahir perjudica Acciona i deixa Agbar més a prop del seu objectiu.

Una adjudicació en dubte

A principis del 2013 aquella adjudicació, la més gran efectuada mai per la Generalitat, va rebre un inesperat cop: l’OARCC, un organisme de la mateixa administració catalana que supervisa la contractació pública, determinava que l’adjudicació era incorrecta. Segons deia l’OARCC, després d’estudiar la reclamació d’Agbar, Acciona hauria d’haver estat exclosa del concurs per haver presentat una oferta que no s’ajustava a les condicions fixades al plec: l’empresa havia presentat un calendari de millora de la xarxa de distribució que anava més enllà del màxim de deu anys fixat al concurs. L’OARCC, en conseqüència, afirmava que la concessió havia de ser per a Agbar.

El Govern va presentar aleshores un recurs al TSJC i va demanar que Acciona pogués continuar gestionant ATLL de manera cautelar mentre no hi hagués una sentència sobre el fons de l’assumpte. Aquesta decisió judicial no ha arribat encara, però sí que hi ha hagut tres sentències que han rebutjat les mesures cautelars. Primer va ser el TSJC qui va desestimar que Acciona continués gestionant la companyia, una negativa que va elevar la decisió al Tribunal Suprem, on es van presentar tres recursos, presentats pel consorci d’Acciona, la Generalitat i la mateixa Acciona. Al novembre el Suprem va resoldre el primer recurs i va denegar les mesures cautelars i al desembre va fer el mateix amb el segon recurs.

Un problema per a Mas-Colell

La Generalitat ha d’afrontar ara una situació que pot ser complicada per a la seva tresoreria: els consellers Vila i Mas-Colell van prometre per escrit al consorci liderat per Acciona que no perdria diners amb ATLL. Però el fet és que als 300 milions pagats per l’adjudicatari a la Generalitat s’hi han de sumar la inversió feta i potser una indemnització pel lucre cessant. Fonts del Govern explicaven ahir a l’ARA que aquesta xifra serà assumible: estimen que haurien de tornar els 300 milions rebuts i una indemnització lleugerament superior al 10% que s’afrontaria amb el fons de contingència. La Generalitat compta, a més, que el nou adjudicatari hauria de pagar per ser-ho i recuperarà aquests diners.

Agbar va celebrar la decisió de la Generalitat i va assegurar que “jurídicament, l’única possibilitat és adjudicar a Agbar” perquè una reavaluació de les ofertes no està prevista per la llei, a més de demanar l’exclusió “immediata” d’Acciona d’ATLL. El consorci, per la seva banda, va recordar que encara no hi ha sentència definitiva, va alertar que l’oferta d’Agbar conté “defectes formals” i suposa un sobrecost de 20 milions anuals, i va advertir que defensarà els seus interessos.

stats