Economia 04/05/2017

El Govern invertirà els 18 milions de l'impost als pisos buits en 350 nous habitatges socials

El Tribunal constitucional va aixecar la suspensió sobre aquesta taxa catalana

Efe
2 min
GRAN CARTERA  El banc dolentés el principal propietari de pisos buits de Catalunya, segons fonts del sector, tot i que encara no hi ha dades oficials.

BarcelonaLa Generalitat va recaptar 18,5 milions d'euros a través l'impost català als pisos buits el 2016, un 63,7% més que l'any anterior, uns ingressos que el Govern farà servir per comprar 350 pisos per a ús social. Aquests habitatges provenen de dacions en pagament o execucions hipotecàries. La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs, ha justificat aquest augment de la recaptació perquè l'impost es va començar a aplicar a només 72 municipis i el 2016 es va estendre a 234 poblacions catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La consellera ha explicat que des de l'any 2015 la Generalitat ha invertit un total de 33 milions a adquirir i adequar per a ús social un total de 601 pisos en municipis amb necessitats d'habitatge: 276 l'any passat, 184 el 2015, i 141 en el que portem del 2017. Així doncs, ha pogut comprar aquests immobles gràcies als ingressos obtinguts per l'impost sobre pisos buits. La previsió de l'executiu català per al 2017 és acabar l'exercici amb un total de 641 pisos adquirits.

Aquest impost s'aplica a aquells pisos que han estat buits durant més de dos anys sense causa justificada, i es cobra a entitats bancàries, les seves filials immobiliàries o bé a fons d'inversió. El 2016 la Generalitat va rebre un total de 179 autoliquidacions per part de 464 persones jurídiques a les quals corresponia abonar aquest impost. Aquests 18,5 milions ingressats són fruit de l'aplicació de l'impost a un total de 12.460 habitatges a Catalunya.

Impugnat pel Constitucional

Malgrat haver estat recorregut pel govern espanyol davant el Tribunal Constitucional i d'haver estat suspès cautelarment durant diversos mesos el 2016, el TC va aixecar la suspensió per a aquesta taxa a final de setembre. No obstant, el Constitucional encara s'ha de pronunciar sobre l'adequació a legislació d'aquest impost català, que persegueix reduir el nombre d'habitatges desocupades i augmentar el nombre de lloguers socials.

En aquesta línia, la consellera ha assegurat que "si fos per l'Estat, la Generalitat no hauria pogut recaptar aquests diners" per a habitatge social. Segons Borràs, aquesta llei ha tingut un "paper de incentivació important", ja que ha fet que es disparés el nombre d'entitats bancàries que pacten lloguers socials (el 2015 se'n van fer 4.402 a Catalunya i 6.128 el 2016).

La consellera també ha assegurat que la banca ha multiplicat la cessió de pisos a la Generalitat, de manera que el Govern gestiona ja 27.000 pisos, un 14% més que el 2012, encara que ha expressat la seva voluntat d'ampliar el parc públic d'habitatge.

stats