INDÚSTRIA
Economia 08/07/2012

El Govern paga un deute milionari a les farmacèutiques

Ara
2 min
El termini  de pagament de la Generalitat  a la indústria era de 257 dies  i el deute havia crescut un 8%  a finals del 2011.

BARCELONALa Generalitat ha saldat deutes amb la indústria farmacèutica i altres proveïdors hospitalaris i els ha abonat els 252,3 milions d'euros que els devia des de finals de l'any passat, segons van assegurar fonts de la patronal espanyola Farmaindustria a l'agència Efe. Les empreses del sector han rebut aquesta setmana transferències amb el pagament de les factures pel subministrament de medicaments als hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El deute que ha saldat la Generalitat correspon al que acumulava en factures fins al 31 de desembre de l'any passat, però el sector ja veu amb preocupació el que passarà els pròxims mesos amb els pagaments a les empreses.

A finals del 2011, el termini de pagament de les factures pendents a Catalunya era de 257 dies, i el seu deute havia crescut un 8,1% en relació amb el de finals de l'any anterior. Tot i això, les dades catalanes no eren de les més preocupants dins del rànquing del deute farmacèutic a Espanya. Andalusia i el País Valencià acumulaven deutes superiors, mentre que Catalunya es manté en la mitjana estatal.

El pagament a la indústria farmacèutica s'emmarca dins l'ordre que la Generalitat va donar a finals de juny de pagar uns deutes de més de 2.000 milions d'euros amb 5.693 proveïdors.

La Generalitat va signar el 20 de juny un crèdit de 2.020 milions d'euros amb onze entitats financeres per liquidar les 263.113 factures que l'administració catalana tenia pendents de pagament des de finals de l'any passat.

Preocupació per les retallades

La patronal Farmaindustria respira tranquil·la amb el pagament de les factures endarrerides, però ja tem per les que vindran i també pels efectes que tindran sobre el sector les retallades al sector públic, bolcat en la reducció del dèficit.

El president de la patronal, Jordi Ramentol, va expressar fa unes setmanes la inquietud per la davallada de la despesa pública, que pot situar-se l'any que ve als nivells del 2002 si continua la reducció dels últims anys. Va lamentar que la necessitat d'ajustaments al sector públic segueixi concentrant-se sobretot en la indústria farmacèutica.

Ramentol va insistir que aquest sector productiu ja està en una situació "crítica" per a moltes empreses: en el cas de les locals, perquè els falta marge per invertir en R+D i desenvolupar nous fàrmacs o ser prou fortes per accentuar la internacionalització, i en el de les multinacionals, perquè avancen cap a un risc de plantejar-se deslocalitzacions o frenar inversions en les seves plantes espanyoles. Davant aquests riscos, el sector ha demanat a l'administració diàleg per replantejar-se els sostres de despesa tant estatal com de les comunitats autònomes.

stats