LLUITA CONTRA L'ATUR
Economia 27/04/2012

El Govern rebrà 258 milions menys per a polítiques d'ocupació

Els pressupostos de Rajoy retallen a la meitat els diners per formar i orientar aturats a Catalunya, segons el Govern. La disminució de 258 milions deixa entitats col·laboradores del SOC en risc de fallida.

Elena Freixa
2 min
Un aturat espera ser atès en una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

BARCELONA.Si els comptes del govern espanyol no es modifiquen, la tisorada a les polítiques actives d'ocupació aquest any serà del 56%, segons els càlculs del departament d'Empresa i Ocupació. La Generalitat ja ha informat d'aquesta previsió als que n'estan directament afectats: entitats col·laboradores dels serveis públics d'ocupació tant privades com públiques (municipals) i també entitats del tercer sector que fan intermediació laboral per als més desafavorits. La retallada, va avisar ahir el Govern, condicionarà el desplegament del pla de polítiques actives presentat al febrer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La disminució de recursos deixa en risc moltes entitats, que poden tenir problemes en la mesura que els seus pressupostos depenguin del finançament públic. L'associació del tercer sector Ecom ha estat de les primeres a demanar socors i ahir va assegurar que la falta de recursos pot fer que entri "en fallida tècnica". Ecom és una entitat orientada principalment a l'atenció a persones amb discapacitat física que agrupa 145 associacions a Catalunya i una quarantena d'àmbit estatal. Després de reunir-se amb responsables d'Ocupació, el president de l'entitat, Antonio Guillén, va demanar "un pla de rescat" per evitar que moltes entitats entrin en un carreró sense sortida. "Fa quatre mesos que treballem i prestem serveis comptant amb aquests recursos i ara, si no arriben, tindrem un forat", va explicar en declaracions a l'ARA.

La secretària d'Ocupació, Esther Sànchez, donarà avui més detalls sobre l'afectació de la retallada sobre el Pla de Polítiques Actives presentat al febrer, que marcava les línies mestres de l'orientació (més personalitzada) i formació als aturats. La valoració coincidirà amb les dades de l'atur del primer trimestre de l'Enquesta de Població Activa (EPA), que mostrarà previsiblement un mercat de treball que segueix destruint ocupació en els últims mesos i un nou rècord de persones que busquen feina.

Rebuig a les bonificacions

El Govern és crític amb l'estratègia que reflecteixen els pressupostos estatals, que prioritzen les bonificacions a la contractació més que no pas aposten per les polítiques actives. La mateixa secretària d'Ocupació ha criticat que és l'oposat al que estan fent altres països europeus.

En un escenari de menys diners per repartir, el Govern primarà els projectes que presentin els col·laboradors que puguin tenir més impacte. Ho va advertir fa uns mesos Sànchez en la presentació del pla. "Amb les xifres d'atur que tenim no podem permetre'ns el luxe de destinar recursos a entitats que treballen amb col·lectius petits. Volem aconseguir que les empreses de serveis en matèria laboral s'agrupin entre elles i que garanteixin resultats d'impacte", va dir la secretària d'Ocupació.

stats