Economia 20/02/2012

Grècia confia que l'Eurogrup aprovi avui el segon paquet de rescat que eviti la fallida del país

Els ministres d'Economia de la UE es reuneixen a Brusel·les per consensuar les mesures i les condicions de l'ajuda. El primer ministre grec també assisteix a la trobada

Agències
2 min

AtenesGrècia s'ha llevat aquest dilluns amb el convenciment que l'Eurogrup aprovarà avui el segon paquet de rescat que suposarà un treva per al país i evitarà la fallida immediata. Tot i que hi ha un optimisme generalitzat al voltant de l'aprovació de les mesures d'ajuda, es preveu que la reunió d'avui, en què participaran els ministres d'Economia de la UE, sigui llarga i tensa, especialment al voltant del tema del control i la supervisió de l'economia grega que diversos socis comunitaris reclamen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre alemany d'Economia, Wolfang Schäuble, diu avui, en una entrevista al diari 'Der Tagesspiegel', que els ministres de l'euro estan disposats a concedir l'ajuda "si Grècia aplica totes les promeses i reformes fins a finals de febrer". El rotatiu 'Financial Times' avança que hi ha una llista de 24 accions que Atenes ha de dur a terme abans de finals de febrer per tal de comptar amb l'ajuda de la UE.

El primer ministre, Lukàs Papadimos, viatja avui a Brusel·les juntament amb el ministre d'Economia, Evangelos Venizelos, per participar en aquesta reunió. La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre italià, Mario Monti, haurien invitat els dos responsables grecs el passat divendres durant una teleconferència, segons ha anunciat l'emissora MEGA.

D'aquesta manera, Papadimos podrà participar i seguir en primera persona les negociacions dels líders de la UE per tal d'alliberar un paquet d'almenys 130.000 milions d'euros d'ajuda que evitaran la fallida del país hel·lè. Mentrestant, el govern grec enviarà aquest dilluns dos projectes de llei al Parlament per tramitar-los de forma urgent i que inclouen una retallada de 3.000 milions d'euros en el pressupost d'aquest any i una altra retallada de les pensions i de la despesa farmacèutica que permetran complir les exigències d'estalvi que marca la UE.

El problema del deute

El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, va advertir divendres que els plans per a la sostenibilitat del deute grec no van per bon camí i que amb el pla de rescat actual Atenes no podrà reduir el seu deute, del 160% al 120%, l'any 2020. "Som molt lluny de l'objectiu", va dir, recordant que la sostenibilitat del deute és un tema molt important per a l'FMI i per a alguns països de l'euro com Alemanya, Holanda o Finlàndia, que ja no poden justificar als seus ciutadans més contribucions sense tenir arreglat el tema del deute.

Schäuble ha dit, en aquest sentit, que el compte bloquejat per a Grècia –un compte que es crearà perquè Atenes doni prioritat al pagament del deute i és molt probable que estigui sotmès a una supervisió sobre el terreny– "és una prioritat". El compte haurà de tenir prou fons del rescat perquè Grècia pugui afrontar el pagament del seu deute durant un període d'entre 9 i 12 mesos, i, segons ha avançat el 'Financial Times', si no s'arriba a aquesta quantitat mínima es recorrerà als fons destinats a finançar el funcionament del govern grec.

D'altra banda, s'estan estudiant altres mesures per solucionar el problema del deute, entre les quals hi ha la possibilitat de reduir de nou els interessos que es cobren a Grècia pels préstecs que ha rebut des del maig del 2010 o implicar-hi el BCE, que podria redistribuir els beneficis procedents de la venda o l'intercanvi de bons als països de l'euro.

stats