DEUTE
Economia 11/09/2011

Grècia anuncia un nou impost immobiliari

De mitjana, es cobrarà uns 4 euros per metre quadrat

Efe
2 min
Evangelos Venizelos serà el nou ministre de Finances a Grècia / EFE

AtenesEl ministre de Finances de Grècia, Evangelos Venizelos, ha anunciat avui un nou impost per a tots els propietaris de qualsevol tipus de propietat immobiliària, amb l'objectiu de recaptar uns 2.000 milions d'euros d'aquí a finals de any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consell de ministres extraordinari d'avui "ha decidit fer front a una situació especialment crucial a Europa i en el mercat mundial, i cal fer un esforç nacional", ha dit Venizelos.

"L'única mesura que es pot implementar immediatament és un impost addicional extraordinari sobre la propietat immobiliària per dos anys", ha afegit.

De mitjana, es cobrarà uns 4 euros per metre quadrat, com a mínim 50 cèntims en les zones més pobres i com a màxim 10 euros en les àrees més adinerades del país.

A més, els polítics i alts funcionaris renunciaran a una paga mensual dels seus salaris.

Venizelos ha reconegut que la recessió que pateix Grècia és superior a la prevista, amb una contracció del 5% del producte interior brut (PIB), enfront de les estimacions que parlaven del 3,8%.

Si Grècia vol treure el cap de l'aigua, ha afegit, ha d'assumir "decisions immediates" per complir les metes de dèficit per als anys 2011 i 2012.

El primer ministre grec, el socialista Iorgos Papandreu, ja va dir ahir que Atenes complirà al peu de la lletra les reformes estructurals i un programa de privatitzacions per recaptar uns 78.000 milions d'euros fins al 2015.

Avui ha reiterat a Salònica que avançarà amb les reformes estructurals necessàries per treure el país de la recessió.

"Assumirem totes les mesures que siguin necessàries. El camí que triem és molt difícil, però és l'únic que ens pot garantir una seguretat", ha dit.

En vista de l'acord assolit amb els socis europeus i el Fons Monetari Internacional (FMI) el passat 21 de juliol per un nou rescat de 160.000 milions d'euros, Papandreu ha declarat que "es farà tot el necessari perquè l'acceptin els 400 bancs i els parlaments nacionals (dels països creditors) ".

"Ens trobem enmig d'una tempesta, però no permetrem que ningú ens amenaci", ha indicat el primer ministre, que ha afegit: "fa dos anys teníem un dèficit de 30.000 milions d'euros i ara no se'ns perdona ni un petit desviament d'un sol euro ".

Papandreu ha afirmat que el programa i els canvis faran que el deute, que supera actualment els 350.000 milions d'euros, sigui "completament sostenible" i ha afegit que "l'objectiu és aconseguir un superàvit primari el 2012 (sense la devolució del deute i interessos) ".

"Estem decidits a avançar i protegir l'acord de juliol perquè no tenim el dret de deixar els esforços a mig camí", ha afirmat el primer ministre.

Així mateix, ha descartat la convocatòria anticipada de comicis legislatius, previstos per a octubre de 2013, ja que "el poble vol canvis i no eleccions".

stats