CRISI DEL DEUTE
Economia 07/02/2012

Grècia ajorna fins demà la decisió d’acceptar o rebutjar les condicions del segon rescat

El govern del país negocia contra rellotge amb Europa i el Fons Monetari Internacional les retallades que ha d'impulsar a canvi dels 130.000 milions d'euros

Laia Forès
1 min

Brusel·lesEl govern de Grècia no prendrà fins demà una decisió definitiva sobre si accepta o rebutja les condicions imposades per Brussel·les a canvi dels 130.000 milions d'euros del seu rescat. Segons fonts de l'executiu grec, aquesta tarda s'ha produït un principi d'acord entre el primer ministre del país, Lukàs Papadimos, i la troica formada per la Comissió Europea (CE), el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu, però encara cal que els partits que formen la coalició de govern –socialistes, conservadors i l'extrema dreta– donin el vistiplau a l'acord. Les formacions polítiques tenen previst reunir-se aquesta nit amb Papadimos però les negociacions es preveuen llargues i no hi haurà anunci fins demà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si accepta les condicions del rescat, Grècia es compromet a fer retallades, entre elles una rebaixa del salari mínim i de les pensions. A canvi rebrà l'ajuda de 130.000 milions d'euros. Sense aquests diners, el país es quedaria amb la butxaca buida el proper 20 de març. La coalició de govern s'ha resistit en els últims dies a acceptar les retallades davant el perill d'ofegar encara més l'economia grega. La CE està pressionant per vèncer els dubtes dels partits i evitar que el país faci fallida.

La resistència d'Atenes ha sigut tan gran que a Brussel·les ja s'especula amb una sortida de Grècia de la moneda única. La vicepresidenta de la CE, Neelie Kroes, ha assegurat en una entrevista a la premsa neerlandesa que tampoc seria un drama que el país abandonés l'euro. Tanmateix, el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, ha advertit que el cost econòmic de la sortida de Grècia de l'eurozona seria superior al del seu rescat.

stats