CRISI DE L'EURO
Economia 24/06/2012

Greece coalition seeks austerity slowdown

Grècia demana que s'atenuïn les exigències de l'austeritat. El nou govern necessita rebaixar la pressió per assegurar-se una mínima estabilitat política i evitar que la protesta torni al carrer.

Cristina Mas
2 min

BARCELONAEl nou govern de Grècia va fixar ahir la seva proposta de renegociació de les reformes i mesures d'austeritat a què Atenes s'havia compromès amb la troica. Com havien anunciat durant la campanya i després de les eleccions, els tres socis del govern van demanar dos anys més per aplicar el . Però cinc dies abans de la decisiva cimera europea de Brussel·les, el govern d'Andonis Samaràs reclama concessions que van molt més enllà del que s'havia previst.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'esborrany de programa de govern, signat pels conservadors de Nova Democràcia, els socialdemòcrates del Pasok i l'esquerra pro europea de Dimar, reclama una renegociació en tota regla, a més d'una pròrroga en els terminis. Entre altres mesures, el nou executiu vol suspendre la retallada del salari mínim i de les pensions de jubilació que s'havien d'aplicar al juny. També reclama que es redueixi el nombre de funcionaris que s'havien d'acomiadar, es restableixin els acords de negociació col·lectiva, s'ampliï el subsidi d'atur d'1 a 2 anys i es donin prestacions als autònoms que no tenen feina.

La contraproposta d'Atenes té una clara lectura política. Samaràs va guanyar les eleccions per un marge de menys de tres punts (29,66%) prometent renegociar els plans d'austeritat, que han portat els serveis públics a una situació límit quan el país entra en el cinquè any de recessió. La coalició d'esquerra antiausteritat Syriza, que va obtenir un resultat històric (26,89%), no es va plantejar entrar al govern de coalició i va prometre una oposició tenaç a qualsevol nova mesura. Mentrestant, l'estat té la caixa buida, ha deixat de pagar els proveïdors i les dades oficials asseguren que el 20 de juliol Atenes no podrà garantir els sous dels funcionaris i les pensions.

No hi ha consens a l'eurozona

Tot apunta que la contraproposta grega s'estavellarà contra un mur. Dijous a la reunió de ministres de Finances de l'Eurogrup a Luxemburg, ni tan sols hi va haver consens en el replantejament dels terminis. Alts funcionaris de l'Eurogrup havien obert aquesta porta després del resultat electoral, però dijous Àustria, Holanda i Finlàndia s'hi van negar rotundament.

Homes claus a l'hospital

Oficialment, els problemes de salut de Samaràs, que ahir es va sotmetre a una operació de despreniment de retina, i del seu ministre de Finances, Vassilis Rapanos, hospitalitzat d'urgència després de desmaiar-se, han alterat els plans. Estava prevista una visita de la troica a principis de la setmana que ve per un primer contacte amb les noves autoritats gregues. La delegació havia d'obrir la renegociació i aportar un informe a la cimera europea, però ahir la televisió estatal NET va anunciar que al visita es s'ajornarà fins a principis de juliol.

Això suposa que també s'endarrerirà el pròxim tram de crèdits per a Atenes, d'uns 5.000 milions d'euros, que s'havien de lliurar a l'agost.

La premsa local advertia ahir que no es podia confirmar la presència de Samaràs dimecres a Brussel·les i que fins que no hi hagi un diagnòstic per a Rapanos, de 65 anys i president del principal banc del país, no es podrà confirmar la seva investidura. Els metges atribuïen el desmai a un virus o la sobrecàrrega de feina, i explicaven que el candidat a ministre -és l'únic membre del nou executiu que no ha pogut jurar el càrrec- estava estable.

stats