Economia 25/05/2018

Grifols: fidelitat a Catalunya, passió nord-americana

L'empresa es reafirma en la decisió de mantenir la seu a Catalunya i diu que no hi havia "motius per marxar"

Albert Martín
2 min
Raimon Grífols, coconsller delegat de Grifols des de l'any passat.

Sant Cugat del Vallès"Ens diem Grifols, la companyia la va fundar el meu avi, amb el meu pare i el meu tiet, i es va fundar a Barcelona", ha explicat aquest divendres Raimon Grífols, coconseller delegat de la companyia catalana. Explicava la seva decisió de mantenir la seu a Catalunya, que els converteix, oficialment, en l'única empresa de l'Íbex-35 que ho pot dir: "De motiu per marxar no n'hi havia cap i volem ser fidels al lloc on es va crear", ha reblat. A més, ha assegurat que l'empresa "no té pensament polític".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresa ha celebrat aquest migdia a Sant Cugat del Vallès la seva junta general d'accionistes, que ha sigut una veritable bassa d'oli i no ha comptat, ni tan sols, amb intervencions de cap accionista. Potser hi ha ajudat el fet que l'empresa havia proposat el repartiment rècord de 265 milions d'euros en dividends. Aquest i la resta de punts del dia s'han aprovat amb majories aclaparadores.

L'empresa catalana, al podi mundial de la venda de derivats de la sang, ha anunciat nous plans de creixement, amb especial incidència a la Xina, però ha sigut després de l'acte quan els dos consellers delegats de la companyia –Raimon Grífols i el seu nebot Víctor Grífols Deu– han atès els mitjans i han contestat a preguntes concretes.

Així, a més de confirmar la seva fidelitat a Catalunya, han deixat clar que la seva passió són els Estats Units: "Són fantàstics per fer-hi negocis. Ja no és Trump [per la rebaixa de la fiscalitat], és de tota la vida. A Europa, quan intentes fer una cosa, és un embolic, o a Espanya, o a Catalunya". El cert és que Grifols té a l'Amèrica del Nord dues terceres parts del seu negoci (Espanya representa el 3%) i ara han tingut una bona nova simbòlica: "Amazon busca nova seu als Estats Units, i sembla que els hem fumut perquè volien els terrenys de Clayton (Carolina del Nord) que hem comprat nosaltres". No és casualitat que Raimon Grífols hagi arrodonit la seva resposta sobre un eventual canvi de seu així: "No tenim previst marxar; si calgués, no sé on aniríem... Segurament als Estats Units, ja veieu el que pesa en el nostre negoci".

El president pateix per la seva nòmina

L'acte, íntegrament fet en castellà en atenció a consellers que no entenen el català, ha tingut la seva esperada culminació amb el discurs de Víctor Grífols Roura, president de l'empresa que l'any passat es va apartar de la presa de decisions. El patriarca de la companyia, conegut per la contundència del seu verb, ha donat un suport explícit als seus successors: "Fins i tot a mi m'han sorprès: són força millors del que era jo".

Víctor Grífols ha volgut tancar l'acte expressant la seva sorpresa per una fita que ell mateix ha anunciat a l'auditori: "El senyor de personal m'ha dit que avui hem contractat 70 o 80 treballadors més i ja en som 20.000 –ha afirmat–. «Em sembla impossible fer tantes nòmines», li he dit a la meva dona. I m'ha dit que, per si de cas, miri que m'arribi la meva cada mes, que si no, mal senyal".

stats