25/05/2012

Grifols suprimeix el dividend per reduir el deute tot i tenir diners

2 min
Víctor Grífols, president de l'empresa del mateix nom, ahir, a la junta d'accionistes realitzada a la seu de Sant Cugat.

BARCELONA.El president del grup de productes derivats del plasma, Víctor Grífols, va tancar la junta d'accionistes d'ahir amb l'anunci que l'empresa no pagarà dividends per segon any consecutiu. La mesura, anunciada sense torn de rèplica dels petits accionistes presents, es va compensar en part per la voluntat de l'empresa de plantejar a finals d'aquest any una ampliació de capital alliberada, és a dir, que els accionistes rebran més títols. "D'aquesta manera tindran alguna remuneració", va remarcar Grífols.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'any passat l'empresa ja va estrenar aquesta fórmula (amb una emissió d'una acció de tipus B sense vot per 10 de velles), perquè la compra de la companyia nord-americana Talecris va fer augmentar el nivell d'endeutament i va limitar el pagament als accionistes si aquest deute superava 3,75 vegades l'ebitda (els beneficis abans d'amortitzacions), tal com va acabar passant. Aquest any l'empresa ha renegociat l'estructura del seu deute de 2.628 milions d'euros a finals del primer trimestre, i també les condicions per a la distribució dels dividends (s'ha fixat en 4,5 vegades l'ebitda). "Tenim diners a la caixa per remunerar els accionistes, però tal com està la situació és el més prudent. Esperem que l'any que ve ja podrem tornar al dividend normal. A més, també és un missatge per a la banca", va afirmar Víctor Grífols. Aquest últim apunt a les entitats financeres es refereix al fet que fins ara la majoria de bancs han mantingut la mateixa política de dividends, malgrat la crisi que pateix aquest sector.

En una trobada posterior amb periodistes, la directora financera de l'empresa, Núria Pascual, va afirmar que esperen recuperar el nivell de dividend de fa dos anys, que mantenia una mitjana de retorn a l'accionista del 40% del benefici (pay out ). En tot cas, la junta d'ahir va aprovar que es destinés el benefici distribuïble del 2011 de 167,28 milions íntegrament a reserves.

La compra de Talecris ha fet possible que Grifols es converteixi en el tercer productor mundial d'hemoderivats, amb un gran augment de la divisió de biociència. En canvi, les altres dues àrees centrades en l'activitat de diagnòstics i l'hospitalària no arriben al 10% del total de les vendes anuals de 1.895 milions. Núria Pascual va explicar que la companyia preveu créixer a través de compres en aquests negocis.

El grup produeix actualment 8,5 milions de litres de plasma, una xifra que es podrà incrementar un 70% el 2015 amb la inauguració de les fàbriques que actualment s'estan construint a Clayton, als Estats Units, i a Parets del Vallés. Espanya amb prou feines arriba al 9% del total.

stats