FINANCES PÚBLIQUES
Economia 04/07/2012

De Guindos avança nous "esforços addicionals"

L'executiu espanyol prepara nous ajustos per complir l'objectiu de dèficit públic i dóna a entendre que també afectaran les autonomies. No confirma si s'apujarà l'IVA o s'abaixaran sous públics.

Joan Faus
2 min
De Guindos avança nous
 "esforços addicionals"

MADRID.El govern espanyol és molt conscient que tota concessió europea exigeix un sacrifici a canvi. Després d'aconseguir els seus objectius a la cimera de la Unió Europea de la setmana passada, l'executiu de Mariano Rajoy sap que no té marge d'error. És a dir, ha de complir tant sí com no l'objectiu de dèficit per a aquest any i ha de tenir molt més en compte les recomanacions comunitàries, que demanen, per exemple, apujar l'IVA o abaixar el sou dels funcionaris. La traducció de tot plegat és que s'aprovaran nous ajustos en les pròximes setmanes. Si dilluns Rajoy ja ho advertia dient que "ara toca trepitjar l'accelerador", ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ho va desenvolupar una mica més per si n'havia quedat algun dubte: "Farem esforços addicionals per garantir el compliment del dèficit".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De Guindos, però, va evitar donar cap pista. En un esmorzar informatiu, va rebutjar respondre a les preguntes sobre l'IVA o la possible eliminació de la deducció per la compra d'habitatge. Es va limitar a explicar que l'executiu "ha de veure quines parts de l'administració han de fer un esforç addicional". Malgrat la poca concreció, es va poder extreure almenys una conclusió de les seves paraules: l'Estat i/o algunes comunitats autònomes no van pel bon camí en la reducció del dèficit -"han fet menys" del previst- i, per tant, cal "actuar per garantir la sostenibilitat de les finances públiques", és a dir, per aconseguir la titànica tasca de reduir en només un any el dèficit del 8,9% al 5,3%. El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va dir que es presentarà un "paquet de restriccions molt sever" d'aquí uns dies.

Les primeres novetats es podrien saber just abans o després de la reunió que tots els ministres d'Economia de la UE faran dimarts vinent. Espanya hi presentarà la seva situació pressupostària, determinarà la "futura via fiscal" i escoltarà les recomanacions per al seu "dèficit excessiu". De Guindos espera que el dia anterior -a la trobada de l'Eurogrup- ja estigui "completament tancat" el procés de negociació -que està "força avançat"- amb Brussel·les sobre els detalls del rescat de fins a 100.000 milions per a la banca.

Un rescat a terminis

Ahir el ministre només va tenir elogis per a l'ajuda europea, tot i que implicarà més supervisió de l'economia espanyola. Va dir que les condicions del préstec variaran segons els trams, però que seran "molt favorables", amb un termini "llarg", un període de gràcia i un tipus d'interès "reduït" i inferior al que paga el Tresor per finançar-se, és a dir, menys del 5%. A més, De Guindos va confirmar que el govern no demanarà una quantitat concreta de cop, sinó que anirà sol·licitant diners segons les necessitats de capital dels bancs que determinin les noves auditories. Les quatre entitats nacionalitzades (CatalunyaCaixa, Bankia, Banc de València i Nova Caixa Galicia) rebran d'aquí "unes setmanes" els fons europeus.

stats