Economia 29/03/2017

De Guindos refreda la proposta de condonar el deute autonòmic

El comitè d’experts per a la reforma del finançament encara no ha discutit aquesta possibilitat

Júlia Manresa
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, durant l'esmorzar d'aquest dimarts.

MadridTota concessió va acompanyada de lletra petita. Mentre que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, posava dilluns sobre la taula l’opció d’aplicar quitances al deute que les autonomies tenen amb l’Estat a través del fons de liquiditat, el seu homòleg al ministeri d’Economia, Luis de Guindos, posa aigua al vi. Tot i que no descarta la possibilitat d’incloure aquesta opció en la negociació del finançament autonòmic, el titular d’Economia hi va posar ahir dues objeccions: la possibilitat que les comunitats més complidores ho considerin un greuge comparatiu i les conseqüències que comportaria per als comptes de l’Estat, que absorbiria la quantitat condonada en forma de dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per això De Guindos va defensar la utilitat d’un mecanisme de finançament com el FLA per a les comunitats. “El Tresor és com una mare, i els mercats una madrastra”, va dir sobre les condicions d’aquest crèdit creat el 2012 per rescatar el finançament de les autonomies en un context extraordinari (que després ha esdevingut estructural) en què no podien acudir als mercats. El ministre va xifrar l’estalvi que ha suposat en termes d’interessos en uns 43.000 milions i va recordar que actualment l’administració central té 175.000 milions de passiu de les comunitats, més del 50% de tot el seu deute. “No deixarem caure cap autonomia”, va afegir.

Fonts coneixedores de les negociacions del comitè de savis que treballa per abordar la reforma del finançament autonòmic puntualitzen que, per ara, no han rebut cap proposta de l’Estat en la línia de condonar el deute a les comunitats. Les mateixes fonts interpreten que aquesta proposta busca compensar el poc finançament de més per a les autonomies que preveuen els pressupostos que el govern aprovarà divendres. El ministre d’Hisenda va avançar fa una setmana que els nous comptes inclouran 5.000 milions més que els anteriors per a les comunitats, una quantitat que està lluny dels 272.000 milions de deute que arrosseguen en conjunt. D’altra banda, les discrepàncies entre comunitats també podrien traslladar-se al partit del govern, ja que les més complidores són Madrid i Galícia, totes dues del Partit Popular.

El dèficit autonòmic

Però Ángel de la Fuente, economista de Fedea expert en finançament autonòmic i un dels representants de l’Estat al comitè de savis, apunta que la quitança del deute és una petició que probablement acabarà apareixent en les negociacions perquè Catalunya, el País Valencià, Andalusia o Múrcia, que concentren els percentatges més elevats del FLA, veurien com la seva situció s’alleuja. Ara bé, De la Fuente apunta que la condonació tindria efectes adversos sobre els incentius per al compliment fiscal. Precisament ahir, el govern català formalitzava la petició de 7.345 milions més al FLA del 2017.

Si l’Estat assumeix aquests deutes, deia ahir De Guindos, els absorbirà en forma de dèficit públic i els restarà de les comunitats, que, com va avançar ahir, aquest 2016 tampoc hauran complert amb l’objectiu del 0,6% del PIB, tot i que “gairebé”. Així doncs, si l’Estat tria no cobrar el FLA, “algú ho haurà de pagar”, diuen fonts pròximes a les negociacions, unes condicions que, amb unes converses acabades d’iniciar, recollirà la lletra petita.

stats