Economia 19/08/2012

De Guindos descarta "ara per ara" demanar el primer tram del rescat bancari per la via d'urgència

El ministre d'Economia espanyol reconeix que el Banc d'Espanya estudia el procediment d'emergència, però de moment no hi ha la necessitat de fer-ho

Efe
2 min

MadridEl ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, descarta que "ara per ara" hagi d'apel·lar al primer tram del rescat bancari, uns 30.000 milions d'euros, reservats per recapitalitzar per la via d'urgència una entitat bancària amb problemes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tanmateix, a hores d'ara, "el Banc d'Espanya està valorant les circumstàncies que justificarien l'aplicació d'aquest procediment d'emergència", ha explicat el ministre.

"Són uns diners que hi ha disponibles per si es considerés que alguna entitat té necessitats específiques abans de novembre", la data prevista per a l'arribada del crèdit de fins a 100.000 milions d'euros concedits per Europa per recapitalitzar la banca espanyola.

"Si hi hagués alguna situació extraordinària, es podria apel·lar al procediment d'emergència. Però això ho ha de valorar el Banc d'Espanya. Ara per ara, no s'ha produït", ha indicat el ministre, en una entrevista amb l'agència Efe.

Luis de Guindos ha explicat que en aquests moments estan ja molt avançats els treballs realitzats per les auditores i consultores independents per detallar les necessitats de capital de cadascuna de les entitats financeres.

"En un període de temps molt curt, abans de mitjans de setembre, ja tindrem una valoració, amb una anàlisi molt detallada del capital que necessita cada entitat", ha assenyalat.

Hi haurà entitats que no necessitin capital addicional i d'altres que podran apel·lar al mercat per aconseguir-lo.

Un tercer grup haurà de demanar un préstec al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per corregir el dèficit de capital, i un quart grup, el més necessitat, registrarà una injecció de capital de l'Estat.

El ministre ha indicat que aquest quart grup és el primer que rebrà la injecció de capital quan els diners arribin pel procediment normal "com a molt tard al mes de novembre".

"Tot i això, hi ha un procediment d'urgència, d'emergència, per al qual ja hi ha disponibles 30.000 milions d'euros. Si es considera que alguna entitat té dificultats específiques abans de novembre, llavors a petició del Banc d'Espanya es podria demanar part d'aquests 30.000 milions".

Perquè una entitat pugui beneficiar-se d'aquest procediment d'urgència s'ha de trobar en una greu situació de solvència.

stats