FINANÇAMENT
Economia 13/09/2012

De Guindos: s'esgota el diner per a serveis socials

Els diners per a les prestacions socials, entre les quals hi ha l'atur i les pensions, s'esgoten. El ministre Luis de Guindos alerta que no es podran mantenir si en els pròxims trimestres no millora l'economia.

Ara
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va explicar ahir al Congrés que l'estat del benestar es garanteix només amb el creixement econòmic.

BARCELONA.El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va plantejar ahir al Congrés un dels pitjors escenaris, si no canvia la situació econòmica a curt termini, en "els pròxims trimestres". Va respondre de manera contundent a una interpel·lació urgent d'Izquierda Plural (IU-ICV-CHA): "Si no aconseguim corregir la situació dels últims cinc anys, serà impossible que efectivament se segueixin mantenint les prestacions socials".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Només es podrà millorar "si l'economia torna a créixer i torna a crear-se ocupació", els dos objectius bàsics de les reformes que està definint el govern espanyol, va seguir dient el ministre. "Si no generem llocs de treball, hi haurà dificultats per a la sostenibilitat de l'economia espanyola", va destacar De Guindos, que va afegir que la prioritat no és la prima de risc. "La garantia per mantenir l'estat del benestar és el mateix creixement econòmic i l'ocupació", va insistir.

Una solució per a les preferents

El titular d'Economia va respondre una altra pregunta del diputat socialista Miguel Ángel Cortizo sobre el problema de les participacions preferents, un producte financer de risc venut per bancs i caixes els últims anys que ha provocat fortes pèrdues als inversors. Luis de Guindos va demanar al PSOE que actuï "amb menys demagògia" i doni suport a l'executiu del PP en les negociacions amb Brussel·les.

D'altra banda, De Guindos va anunciar durant la sessió de control del Congrés que el govern aprovarà els pròxims dies un paquet de mesures per impulsar el finançament de les pimes, que inclourà la creació d'un mercat alternatiu de renda fixa privada, informa Efe. Ara com ara, ja existeix un mercat de renda fixa, l'AIAF, que vehicula el deute de les empreses, tot i que compta amb un escàs volum de negoci.

El ministre també es va referir a la reforma del Fons de Titulització d'Actius per Pimes, que preveu millorar el finançament de les petites empreses a través del foment de la concessió de crèdits. Igualment, s'impulsarà el capital llavor amb la col·laboració d'Axis, una societat de capital risc de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i el Fons Europeu d'Inversions (BEI).

El màxim responsable de la política econòmica espanyola va explicar aquestes mesures després de la pregunta del diputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, que va proposar que un percentatge del rescat que rebrà la banca espanyola, fixats en un màxim de 100.000 milions d'euros, es destinin obligatòriament al finançament de pimes i autònoms.

stats