Economia 21/07/2017

Hisenda reclama més de 28 milions extra a l’ATM en concepte d’IVA

L’Agència Tributària exigeix ara aquest impost per les subvencions rebudes

Natàlia Vila
2 min
Colau confia a dos gerents el desbloqueig de la vaga del metro

BarcelonaHisenda ha trobat una nova manera de recaptar més a través de l’IVA. L’Agència Tributària reclama ara a les empreses que reben subvencions que tributin, és a dir, que paguin per aquests diners: això ha provocat que el fisc hagi fet fins a quatre requeriments a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), que superen els 28 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les peticions d’Hisenda es remunten fins a quatre anys enrere, els exercicis fiscals que no han prescrit. L’ATM, però, ha presentat al·legacions al Tribunal Econòmic i Administratiu Central i té previst recórrer a l’Audiència Nacional i fins i tot al Suprem si el primer organisme desestima els seus arguments.

Les empreses de transport no són les úniques afectades per aquest nou criteri d’Hisenda. Els inspectors també tenen ordres de perseguir centres esportius i cívics, televisions i empreses culturals, que fins ara no pagaven aquest impost per les seves subvencions. Institucions catalanes com el Mercat de les Flors, el CCCB, el Macba i el MNAC també han rebut requeriments que, en aquests casos, oscil·len entre els 200.000 i els 300.000 euros en concepte d’IVA.

“Es tracta d’un canvi de criteri d’Hisenda, no pas de la normativa”, explica Pilar Avilés, assessora fiscal del despatx Martínez Comín. L’Agència Tributària es basa en una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 2014 i interpreta que pot reclamar aquest import al conjunt d’empreses subvencionades. “Fins ara les subvencions estaven exemptes d’IVA, precisament perquè aquestes empreses reben ajudes perquè són deficitàries; per això n’hi ha que ja s’han començat a moure i a presentar queixes per intentar parar aquest tema”, explica Avilés.

Tot i que la norma de l’IVA no s’ha modificat, Avilés assegura que Hisenda pot fer prevaldre els seus criteris, encara que no estiguin recollits com a canvis normatius al Butlletí Oficial de l’Estat.

Ofensiva per recaptar més

“Fa un temps que Hisenda porta a terme una ofensiva amb l’IVA, per intentar esgarrapar més i aquest és un dels seus cavalls de batalla dels últims anys”, assegura Luis Alonso, catedràtic de dret tributari de la UB, que afegeix: “Ja no persegueixen només qui no paga l’IVA, ara es replantegen qui l’ha de pagar i consideren que les subvencions també són part de la base imposable”. Alonso, però, matisa: “S’emparen en una sentència que no és concloent en cap cas; hi ha una interpretació absolutament interessada de l’administració tributària”.

Efecte rebot

El nou canvi de criteri també podria tenir efectes contraproduents, tant per als consumidors com per a la mateixa administració. Tot i que encara no hi ha previstes sancions, els experts adverteixen que si les empreses subvencionades es veuen obligades a tributar l’IVA de les ajudes, la seva capacitat econòmica es reduirà, en un sector que ja de per si és deficitari: “Per compensar-ho no veig gaires més opcions que encarir els serveis o oferir-ne menys, és a dir, que el perjudicat acabarà sent el consumidor final”, vaticina Avilés.

L’altre efecte rebot és per a les administracions: “Normalment aquestes empreses estan participades per diverses administracions; és a dir, que exigeixen un pagament d’un IVA que acabaran pagant ells mateixos, o un altre ens públic, és totalment circular”, conclou Alonso.

stats