Economia 17/06/2012

Hollande demana als socis europeus 120.000 milions per estimular el creixement

El president francès envia una carta als líders de la Unió on contempla l'emissió de bons projecte, reforçar el BEI i desbloquejar 55.000 milions dels fons estructurals

Efe
2 min
Sí: François Hollande, Manuel del Castillo. No: Yoshihiko Noda, Carlos Dívar

ParísEl president francès, François Hollande, ha proposat als líders de la Unió Europea (UE) un pla d'estímul del creixement econòmic que necessita un pressupost de 120.000 milions d'euros, segons revela avui el diari fracès 'Le Journal du Dimanche'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els diners procedirien dels fons estructurals de la UE, del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i de bons comuns emesos pels 27 països membres, assenyala el diari, que assegura que té una còpia del document enviat per Hollande als altres líders europeus en qual es detalla el pla.

Aquest programa d'estímul hauria d'aconseguir l'aprovació del Consell Europeu de finals de juny i hauria de desenvolupar-se "abans de final d'any, especialment amb la creació d'una taxa sobre les transaccions financeres", afegeix el diari.

Dels 120.000 milions d'euros, un total de 55.000 milions haurien de procedir dels fons estructurals, una part dels quals haurien de ser "desbloquejats" abans que s'acabi l'any.

Quant al BEI, hauria de rebre aportacions suplementàries dels estats comunitaris, fins a 10.000 milions d'euros, i amb aquesta suma la institució podria acudir als mercats per obtenir crèdits.

D'aquesta manera, es podrien obtenir altres 60.000 milions d'euros més que dotarien, preferentment, projectes d'infraestructures per estimular el creixement econòmic de la UE.

El pla d'Hollande consisteix en la creació d'un "projecte de bons", per un import de 4.500 milions d'euros, que consistiria en emissions comunes dels països europeus que servirien d'assegurança per a les empreses privades que llancin programes d'inversió.

En una fase posterior, Hollande pretén que aquesta última font de recursos per al pla que proposa aporti fins a 10.000 milions d'euros.

'Le Journal du Dimanche' assegura que el pla va ser transmès als líders de la UE dijous passat i que l'objectiu és desenvolupar àmbits concrets de l'economia comunitària, com el de les xarxes intel·ligents, que associen internet amb l'electricitat i recursos com l'aigua, per obtenir estalvis significatius.

A llarg termini, el pla pretén accelerar i harmonitzar les inversions en nanotecnologies, biotecnologies i nous materials, i es destaca que els 120.000 milions d'euros esmentats equivaldrien a l'1% del producte interior brut (PIB) de la UE.

stats