ECONOMIA
Economia 30/01/2012

L'economia espanyola continua desinflant-se i va caure un 0,3% en el quart trimestre

Les tensions dels mercats financers, principal causa de la pèrdua d'impuls econòmic

Efe
1 min

MadridL'institut espanyol d'estadística (INE) ha confirmat que l'economia espanyola va caure el 0,3% en el quart trimestre del 2011. Al conjunt de l'any va créixer el 0,7%. L'estimació de l'INE coincideix amb la dada avançada pel Banc d'Espanya dilluns passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'INE, els últims tres mesos del 2011 va destacar la contribució més negativa de la demanda interna, compensada en part per l'aportació positiva del sector exterior, que va créixer respecte al trimestre anterior.

El Banc d'Espanya considera que l'increment de les tensions en els mercats financers és la principal causa de la pèrdua d'impuls econòmic, ja que l'augment del risc sobirà (dubtes sobre la capacitat d'Espanya per afrontar el pagament del seu deute) i de les dificultats de finançament per a la banca incideixen negativament en l'economia real.

A més, destaca que s'ha seguit registrant una forta volatilitat en els mercats, tot i les mesures d'ajust aprovades pel govern espanyol en el primer consell de ministres.

La demanda interna es va contreure un 1,3% l'any passat, conseqüència gairebé íntegra de la caiguda de la inversió en construcció i la retallada de la despesa pública, que no van poder ser contrarestades pel consum de les llars ni la inversió empresarial.

Segons el Banc d'Espanya, la demanda exterior va tenir una contribució positiva de dos punts percentuals gràcies a la bona evolució de les exportacions.

L'ocupació ha anat intensificant la seva caiguda després de l'estiu, amb una destrucció del 1,7% en el conjunt del 2011.

stats