ELS GEGANTS DE L'ÍBEX
Economia 29/05/2012

Inditex ja val més que Telefónica

Tot i que van tancar la sessió igualades, Inditex va superar ahir per moments la capitalització de Telefónica, amb un valor al parquet de 43.000 milions d'euros. El grup de Zara val un 10% més que al gener.

Ignasi Pujol
2 min
Botiga de Zara a la Cinquena Avinguda de Nova York, als Estats Units.

BARCELONA.Durant el dia d'ahir la borsa va ser testimoni d'una fita insòlita. Inditex, el grup tèxtil gallec propietari de marques com Zara, Massimo Dutti i Bershka, es va erigir en el conglomerat empresarial més valuós del parquet espanyol, per davant de Telefónica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia fundada per Amancio Ortega l'any 1975 va assolir durant unes hores una capitalització borsària (resultat de multiplicar el valor de cada acció pel nombre de títols de l'empresa) superior a la de l'exmonopoli de telecomunicacions estatal, que només havia perdut la primera posició de l'Íbex-35 una vegada, i en favor de Banco Santander. No obstant, al final de la sessió les dues empreses van tancar pràcticament igualades: Telefónica va marcar una capitalització de 43.084 milions d'euros i Inditex va tancar amb un valor total de 43.010 milions després d'haver estat 91 milions d'euros per sobre de Telefónica.

La històrica foto viscuda ahir al parquet espanyol no serà flor d'un dia, ja que és fruit d'una tendència que ve de lluny. Inditex, que acumula un increment del 10,5% en el valor de les seves accions des de principis d'any, ja va superar el Santander fa un mes i ara està a tocar de Telefónica.

Càstig borsari

Per contra, l'operador de telefonia ha perdut un 23,6% del valor des del gener, castigat per la creixent pressió sobre els marges, la pèrdua de quota de mercat a Espanya i l'ajust a la baixa en el seu dividend. Així, Inditex podria consolidar-se durant els pròxims dies i setmanes com la primera empresa de l'Íbex per capitalització.

El grup tèxtil, que l'any passat es va convertir en líder mundial del sector per davant de la cadena sueca H&M, rep la confiança dels inversors per la seva creixent exposició als mercats emergents, més resistents als efectes de la crisi a Europa.

De fet, mentre que Telefónica va veure reduir a la meitat el seu benefici corresponent al primer trimestre de l'any, fins als 748 milions d'euros, Inditex va reportar un increment de guanys del 12% per al 2011 (últimes dades disponibles), fins als 1.932 milions d'euros. La companyia va acabar l'any amb 5.527 botigues.

La progressiva escalada d'Inditex en el selectiu borsari espanyol -la companyia cotitza a la borsa des del 2001- podria comparar-se amb la fita assolida per la nord-americana Apple l'agost passat. La companyia fundada per Steve Jobs va superar per primer cop la petroliera Exxon com la companyia més valuosa del món. Segons el rànquing Brandz, la marca Zara (en la posició 66 del món) té un valor de 10.061 milions. La marca ha guanyat aquest any 20 posicions, justament les que ha perdut Movistar, que se situa en el 41è lloc.

stats