CRISI FINANCERA
Economia 31/03/2011

Irlanda reestructurarà el sistema financer amb la creació de dos bancs

Les entitats sotmeses a les probes de solvència del Banc d'Irlanda (ICB) són Irish Life & Permanent (IL&P), Bank Of Ireland (BoI), Allied Irish Banks (AIB) i ESB

Efe
2 min

DublínEl Govern Irlandès ha anunciat avui una profunda reestructuració del seu sistema financer després de conèixer els resultats de les proves de solvència de quatre entitats, el que podria desembocar a la creació de dos grans blocs bancaris i la nacionalització de la banca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons que indiquen els mitjans de comunicació irlandesos, que citen fonts del Ministeri de Finances, el titular de la cartera, Michael Noonan, vol adoptar un "enfocament totalment radical" per reformar la banca nacional, massa gran per la mida real de l'economia d'aquest país.

Les entitats sotmeses a les proves de solvència del Banc d'Irlanda (ICB) són Irish Life & Permanent (IL&P), Bank Of Ireland (BoI), Allied Irish Banks (AIB) i ESB, aquestes dues últimes ja sota control estatal juntament amb Anglo Irish Bank i l'Irish Nationwide.

Els pronòstics apunten a que les quatre entitats necessitaran entre 18.000 i 23.000 milions d'euros extres per fer front als seus deutes, quantitat que sortirà del fons de 35.000 milions d'euros per la banca, inclòs el rescat a aquest país per part de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, valorat en 85.000 milions d'euros.

Mentre que l'Anglo i el Nationwide estan en procés de tancament, l'Estat controla ja el 36% del Bol. Encara que tot indica que augmentarà la seva participació fins a convertir-se en accionista majoritari d'aquest i del IL&P, el que podria desembocar en una fusió dels dos.

Per altra banda, assenyalen els experts, l'ESB Building Society podria passar a formar part de l'AIB, que juntament amb el Bol, han sigut, tradicionalment, els dos grans bancs nacionals.

A data d'avui, el Govern irlandès porta injectats 46.000 milions d'euros als seus bancs, encara que la factura final podria arribar ara als 69.000 milions d'euros, segons els especialistes.

El pla de reestructuració citat haurà de comptar amb l'aprovació de la UE, el FMI i el Banc Central Europeu, que confien en que les últimes proves de l'ICB siguin més rigoroses que les anteriors i donin una visió més clara del vertader senyal del forat de la banca irlandesa.

stats