Economia 28/02/2012

Irlanda farà un referèndum sobre el pacte europeu de disciplina fiscal

El govern del conservador Enda Kenny creu que els irlandesos donaran suport al nou acord, que va rebre l'oposició del Regne Unit i la República Txeca

Dublín
3 min

ACNIrlanda votarà en referèndum el pacte europeu de disciplina fiscal, l'acord impulsat per Angela Merkel i Nicolas Sarkozy que exigeix als estats un control sever de la despesa i el manteniment d'uns pressupostos equilibrats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de posar en quarantena tot el projecte europeu pel seu rebuig del Tractat de Lisboa, els irlandesos tindran l'oportunitat de dir la seva sobre el nou acord europeu, que no compta amb el suport ni del Regne Unit ni de la República Txeca. El govern irlandès d'Enda Kenny presentarà en les properes setmanes la proposta de consulta, que es farà abans de l'estiu. L'acord, però, entrarà en vigor tan bon punt el ratifiquin 12 dels estats europeus que l'han acceptat.

"Confio que quan expliquem la importància i els mèrits (de l'acord) als irlandesos, l'acceptaran amb empatia votant 'sí' a la continuació de l'estabilitat i la recuperació", ha assegurat el primer ministre irlandès, el conservador Enda Kenny, en un discurs al Parlament. Segons ell, l'aprovació del pacte de la disciplina fiscal és una qüestió "d'interès nacional" per a Irlanda.

El seu soci de coalició i número dos del govern, el laborista Eamon Gilmore, ha defensat que per aconseguir la recuperació econòmica cal "estabilitat a Irlanda i a Europa". "El tractat ofereix garanties que els tipus de problemes que han sorgit a Grècia no tornaran a passar. Ratificar el tractat també donarà a Irlanda accés als fons d'emergència en el futur, si els necessitem, a través del nou Mecanisme Europeu d'Estabilitat", ha defensat. Segons Gilmore, la intenció d'Irlanda és sortir del programa de rescat sense haver de demanar noves ajudes a l'ESM, però "el tallafoc en ell mateix és un important mecanisme que augmentarà la confiança internacional en Irlanda".

El rol de l'oposició

Els votants irlandesos, però, podrien aprofitar el referèndum per intentar castigar el govern de coalició entre el Fine Gael i els laboristes. L'executiu liderat per Enda Kenny i Eamon Gilmore està aplicant unes dures retallades de pressupostos per complir amb les exigències marcades per la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. El pacte de la disciplina fiscal inclou com a norma bàsica europea l'austeritat, i implica la imposició de càstigs als països que incompleixin les exigències de Brussel·les. Els seus crítics consideren que oblida les polítiques de creixement.

El principal partit de l'oposició, que va liderar el país en els pitjors anys de la crisi, el Fianna Fáil, ha celebrat la decisió del govern d'impulsar un referèndum. El seu líder, Michéal Martin, ha criticat que s'hagi trigat massa a anunciar la consulta però ha dit que és "la decisió correcta". Més a l'esquerra de l'espectre polític irlandès, el Sinn Féin, contrari al pacte de disciplina fiscal, també ha donat la benvinguda al referèndum.

El líder del partit, Gerry Adams, ha assegurat que dóna "esperança" el fet que el govern "escolti" els ciutadans. "La pregunta és: el govern acceptarà el resultat del referèndum? O tornarem a fer la ja usual repetició?", ha dit Adams en referència a la decisió d'Irlanda de fer una segona consulta pública sobre el Tractat de Lisboa després que en la primera la majoria votés 'no'.

L'acord per la disciplina fiscal, que es va negociar a la cimera del mes de desembre i va acabar amb una picabaralla entre el president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron, pel rebuig dels anglesos, entrarà en vigor tan bon punt el ratifiquin 12 estats membres. Si Irlanda decidís votar-hi en contra podria quedar fora del pacte, com Londres o Praga, i podria perdre l'accés als recursos del fons de rescat permanent.

stats