Economia 16/06/2012

Itàlia destinarà 80.000 milions a reactivar el creixement

El govern italià aprova un decret per destinar 80.000 milions a fomentar el creixement, la majoria a partir d'exempcions fiscals. El Regne Unit vol sortir de la recessió injectant diners als bancs.

Vicenç Moliné
2 min

BARCELONAEl primer ministre italià, Mario Monti, va materialitzar ahir la tesi de combinar creixement i austeritat perquè Europa remunti la crisi. D'una banda, va aprovar un decret per injectar 80.000 milions a l'economia, alhora que, de l'altra, va donar llum verda a un altre decret per aprimar l'estat. "El creixement i la reducció de la mida i el pes de l'estat han estat els motius que han guiat el consell de ministres d'avui", va afirmar Monti en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El decret per potenciar el creixement se centra en importants exempcions fiscals per a empreses, que podran estalviar-se l'impost de béns immobles. També contempla altres beneficis per a les que contractin treballadors indefinits "altament qualificats". Segons el govern, les mesures busquen incentivar el creixement sostenible i aniran acompanyades de la creació d'un fons de 2.000 milions destinat a potenciar aquest creixement.

Aprimar l'estat

El segon decret aprovat pel govern de Mario Monti busca reduir l'administració en tots els aspectes. Des de la venda de patrimoni -participacions en empreses i propietats públiques-, amb la qual espera recaptar 10.000 milions, fins a la reducció d'un 20% en càrrecs directius dins del departament de la Presidència i un 10% en el cas del ministeri d'Economia. Els canvis en la plantilla, que s'aplicaran de manera immediata, permetran estalviar 25 milions d'euros anuals.

Finalment, el decret d'austeritat inclou un intent de simplificar la burocràcia italiana, de lluitar contra el frau fiscal i de combatre la corrupció.

Per a Monti, els dos decrets marquen la segona part de la seva resposta a la crisi. Després de les dures retallades que van protagonitzar la seva arribada al govern, ara fa vuit mesos, Monti va aconseguir allunyar la pressió dels mercats sobre Itàlia. Una setmana després del rescat a Espanya -que havia tornat a dirigir el punt de mira cap a Roma- i dos dies abans de les eleccions a Grècia, Monti ha jugat les seves cartes per evitar noves amenaces. Monti, però, no es lliura de les crítiques dels partits polítics, que sostenen que el seu govern tecnòcrata ha actuat amb lentitud. Ahir van rebutjar valorar el contingut dels decrets abans d'haver tingut temps d'estudiar-los amb deteniment. La reacció de la Borsa de Milà a les mesures anunciades va ser positiva i va registrar una pujada del 2,3%.

Londres injecta liquiditat

El Regne Unit també va decidir prendre la iniciativa i el governador del Banc d'Anglaterra va anunciar una injecció de liquiditat per valor de 100.000 milions.

Els diners es prestaran als bancs britànics amb la intenció que els facin arribar a les famílies i a les empreses per reactivar el crèdit i l'economia, que l'últim trimestre va recaure en la recessió.

En un discurs davant dels principals banquers de la City, el ministre de Finances britànic, George Osborne, va insistir que la debilitat de la seva economia era culpa dels "núvols negres" que vénen de l'eurozona i va animar els socis de l'euro a emetre eurobons i crear una unió bancària de la qual, va insistir, ells es mantindrien al marge.

stats