Economia 15/01/2011

JARC denuncia Carrefour davant la Direcció General de Comerç per haver venut oli per sota dels preus de cost

2 min

LleidaEl sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha denunciat la cadena de supermercats Carrefour davant la Direcció General de Comerç de la Generalitat per vendre oli per sota del preu de cost. En concret, durant l'oferta del 2 al 13 de gener, en què es promocionava oli d'oliva verge extra a 1,76 euros el litre, quan el cost mitjà de producció és de 2,49 euros. JARC espera que la Generalitat es sumi a la campanya d'inspeccions del Ministeri de Sanitat, competència de les comunitats autònomes, ja que fins al moment només ho han fet andalusia, Castella La Manxa, Extremadura, Madrid i Múrcia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El responsable de l'oli de JARC, Lluís Gaya, no veu clar que s'hagi pogut vendre un producte perdent-hi diners, i per això intueix la possibilitat que l'oli no fos verge extra tot i figurar-hi a l'etiqueta. Per això, JARC lamenta que enguany des de Catalunya la Generalitat no participi en la campanya anual d'inspecció de determinats productes que es coordina des del Ministeri de Sanitat. Segons el sindicat això demostra 'que no s'ha tingut en compte la força que tenen aquestes accions tant per vetllar pels interessos dels productors com dels propis consumidors'.

L'Institut Nacional de Consum del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat coordina un seguit de campanyes anuals d'inspecció a determinats productes. Per a l'any 2011 s'ha decidit dur a terme una campanya de control i inspecció de l'oli d'oliva en particular. Aquestes inspeccions les han de dur a terme les comunitats autònomes coordinades per l'Institut.

En concret en el cas de l'oli d'oliva està previst controlar 220 productes i les comunitats autònomes que ja han dit que hi prendran part són Andalusia, Castella-La Manxa, Extremadura, Madrid i Múrcia. Les inspeccions se centren en el control de l'etiquetatge dels productes, per veure si es compleix la legislació vigent i en un anàlisis sensorial mitjançant control analític del grau d'acidesa, l'índex de peròxids i l'absorció ultraviolada.

Els serveis jurídics de JARC han emès la denúncia a Catalunya, mentre que COAG ho ha fet a Andalusia, Aragó, Castella-La Manxa i Múrcia adjuntant el fulletó publicitari en el qual es mostra en portada l'oferta d'oli d'oliva verge extra i verge extra fruitat marca Carrefour al preu de 1.76¿/litre.

stats