Economia 29/06/2012

Joan Ramón Morante: "Les renovables han d'anar lligades a sistemes d'emmagatzematge"

Bateries Avisa que per acabar d'estendre les energies renovables calen sistemes d'emmagatzematge millors, bateries de gran capacitat i aprofitar l'energia sobrant

V.m.
1 min
Joan R. Morante, investigador de l'IREC.

Quin potencial tenen les bateries elèctriques?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els mòbils i el cotxe elèctric han popularitzat el món de les bateries, però l'emmagatzematge d'energia va molt més enllà. Ningú ha dit, per exemple, que les energies renovables han d'anar lligades a sistemes d'emmagatzematge.

Quina utilitat tenen?

Casar producció i consum. A vegades fa molt vent quan no hi ha consum, i quan el consum augmenta pot ser que no faci vent. I qui diu vent diu llum solar, que desapareix gran part del dia.

Quines possibilitats hi ha?

La primera solució aplicada a gran escala és l'energia hidràulica bombejada. Si tenim dos pantans pròxims però a diferent altura, podem emmagatzemar aigua en el superior per deixar-la caure quan calgui energia i després tornar-la a bombejar amunt quan sobri producció eòlica, per exemple.

I si no tenim pantans com aquests?

Endesa està provant una bateria a les Canàries que pot subministrar electricitat a tota una illa petita. La idea seria instal·lar aquestes bateries als parcs eòlics per emmagatzemar energia quan no es pogués consumir al moment. El principal problema és que aquestes bateries són molt cares.

Hi ha més alternatives?

No estan en un estat tan avançat, però l'energia eòlica sobrant es pot fer servir per produir hidrogen i combinar-lo amb més energia i CO per produir gas metà com el que consumim cada dia. És una tecnologia que estan estudiant molt a Alemanya, on tenen una gran quantitat de producció eòlica al mar del Nord i un gran consum industrial a la zona sud.

stats