Economia 12/06/2012

Jonathan Tepper: "Uganda creix més que Espanya, estaria bé créixer com ells"

L'economista diu al programa 'Singulars' que el rescat farà acumular més deute a Espanya i que si l'economia no creix caldrà nous ajuts. Robert Tornabell assegura que "si no creixem un 4% no tenim sortida"

Ara
2 min
'Singulars' sobre el rescat, amb Robaret Tornabell, Jonathan Tepper i Ada Colau

Barcelona"Si Espanya creixés com creix Uganda estaria bé. L'economia d'Uganda ha crescut un 17,5% des del 2008 i l'espanyola s'ha contret un 2,5%". Amb aquestes dades, l'economista Jonathan Tepper, que aquest dimarts a la nit ha tornat a participar al programa 'Singulars' del Canal 33, ha respost amb ironia al desafiament que Mariano Rajoy llançava el cap de setmana passat en un SMS enviat al ministre d'Economia Luis de Guindos, en què li recomanava "aguantar" en la negociació amb l'Eurogrup perquè "Espanya no és Uganda".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tepper: millor fora de l'euro

Al marge d'aquesta ironia, però, Tepper ha assegurat que l'operació d'aquest cap de setmana ha estat un rescat, que de fet "Espanya està intervinguda" i que no n'hi haurà prou amb aquest ajut de 100.000 milions d'euros "si l'economia no creix". "I dins de l'euro és molt difícil que creixi", ha afegit.

Sense embuts, aquest analista de fons especulatius ha dit que el que cal és "el capitalisme pur": que els propietaris de bonus i preferents, que han assumit un risc perquè tenien perspectives de grans guanys, assumeixin ara els pèrdues de les entitats financeres. De fet, ha dit diverses vegades que cal "forçar" les seves pèrdues. "Ara mateix, els contribuents estan fent un regal a aquests bonistes, només falta posar-hi un llaç per fer-ho més evident", ha advertit.

Tornabell: el rescat era necessari

Un altre dels convidats, Robert Tornabell, exdegà d'Esade, ha coincidit amb Tepper en la necessitat que l'economia creixi. "Si no creixem un 4% no tenim sortida", ha dit. Tanmateix, ha assegurat que sortir de l'euro seria "caure en la misèria".

També ha proclamat amb claredat que l'operació de l'Eurogrup "és un rescat i no un crèdit com diu el president del govern [espanyol]". Tanmateix, opina que "era necessari". "No serà el final de la crisi, però estaríem molt pitjor sense aquests 100.000 milions". I ha admès que el rescat farà créixer el deute i el dèficit de l'Estat. "Els interessos aniran a càrrec dels pressupostos de l'Estat, ho ha dit Joaquin Almunia, i ja veurem quina part paguen els bancs", ha avisat.

Colau: dimissió del govern i canvi de model productiu

La tercera convidada era Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques, que ha reclamat "un canvi en el model productiu d'una punyetera vegada". "Com pretenen sortir de la crisi si retallen el pressupost de R+D? Estan bojos?", s'ha exclamat.

Per Colau, no es pot seguir confiant en els líders polítics i econòmics "que ens han portat al desastre". Ha apostat per un procés de debat dels ciutadans "amb tota la informació", i l'obertura d'un procés constituent per reformular el sistema polític i de partits "més enllà de l'alternança entre els mateixos de sempre". El primer pas hauria de ser "la dimissió del govern".

stats